Aktivno trazenje posla – specijalizovane agencije za posredovanje pri zaposljavanju

Sledeći korak koji sam uradio jeste da sam kontaktirao većinu agencija za posredovanje u zapošljavanju koji posluju na teritoriji Srbije.

Postoji nekoliko vrsta tih agencija i probaću u kratkim crtama da objasnim kako oni funkcionišu. U većini gradova postoje firme koje posreduju u zapošljavanju. Neke imaju lokalna predstavništva po gradovima u Srbiji, neka imaju samo predstavništva u Beogradu. Na sledećem linku možete pronaći listu agencija za posredovanje pri zapošljavanju koje su dobili dozvolu za rad u posredovanju pri zaposljavanju na teritoriji Srbiji.




Kontaktirajte ove agencije i raspitajte se o načinu na koji oni posreduju.

Ja sam lično potpisao ugovor sa jednom lokalnom agencijom i prema tom ugovoru oni posreduju u zakazivanju sastanaka sa ordedjenim poslodavcima sa kojima saradjuju. U obavezi ste da prodjete odredjeni psihološki test, taj test plaćate odredjenu svotu novca (u mom primeru 1500 din) i to jedini trošak koji imate za početak. Vaša sledeća obaveza u slučaju da vam oni zakažu sastanak jeste da odete i obavite razgovor i da pokušate da nadjete zajednički jezik. Ukoliko ne postignete dogovor sa poslodavcem, predlažu vas nekoj drugoj kompaniji, a ukoliko ste prihvatili uslove poslodavca, plaćali ste prema ugovoru agenciji 50% od prve plate nakon dobijanja iste (to se razlikuje od agencije do agencije, u nekima se plaća 3 meseca po 30% plate i slično).

Postoji još jedan tip agencija koje posreduju u zapošljavanju. Bio sam član nekoliko takvih u Beogradu, a poznati su pod nazivom “head hunters” ili u prevodu lovci na talente. Vaša obaveza je da prodjete odredjena testiranja, što logička, što matematička, i nakon toga agencija sumira rezultate i pravi vaš psihološki i poslovni profil i na osnovu toga vas preporučuje odredjenim kompanijama. Dobra stvar kod ovakvih agencija je što proviziju ukoliko nadjete zaposlenje ne plaćate vi, nego agencija naplaćuje od kompanije koja vas je angažovala.

U nastavku će biti više reči i o tipovima testova koji se rade u ovim agencijama.

Sledeća stvar koju sam radio jeste i posećivanje sajmova za zapošljavanje. Ove sajmove uglavnom organizuje ili lokalna samouprava ili ogranci nacionalnih službi za zapošljavanje. Pratite obaveštenja od službi ali uglavnom se gradjani obaveštavaju o njima i putem medija. Šta mislim o tim sajmovima? Lično sam prisustvovao na nekoliko takvih, u nekoliko gradova, i mislim da taj način promocije ima veliki potencijal. Verovatno situacija u zemlji i trenutna ponuda poslova nije na nekom nivou kojem bi mi želeli, ali je pohvalno što se ipak na taj način na ovim sajmovima nude poslovi za različite kategorije obrazovanja I profila. Od poslova koji ne zahtevaju visoku kvalifikaciju do stručnih pozicija.

Jedina moja zamerka ovakvim sajmovima je što se organizatori trude da ukoliko nemaju raspisan optimalan broj konkursa, isforsiraju odredjene kompanije da se priključe ovakvim manifestacijama iako nemaju stvarnu potrebu I želju da zaposle nikoga. Ponudiće vam da se upišete u njihovu bazu, ali ni to nije tako loše, ukoliko ste već odvojili vreme da posetite sajam, proverite na svakom štandu šta se dešava, ostavite svoj CV, porazgovarajte sa osobama koje se nalaze ispred kompanija, nikada se ne zna kome se možete dopasti.

 

Share