Da li bi trebalo da preporučite prijatelja za posao?

Verovatno se u prošlosti desilo da vam prijatelji postave pitanje „Kako ti je u tvojoj firmi?“ ili „Da li si zadovoljan i da li zapošljavate nove ljude?“. Uglavnom je ovo posledica njihovog potencijalnog interesovanja za radom u kompaniji u kojoj vi radite.

Postoji nekoliko vrsta prijatelja. Jedni su oni koji će vam direktno reći da su videli oglas u kompaniji i pitaće vas da li možete da ih preporučite nekom za posao. Drugi će inidrektno pokazati interesovanje ali verovatno neće želeti da vas dovode u neku nezgodnu situaciju i neće direktno to tražiti od vas.

U svakom slučaju vi dolazite u iskušenje da li treba da pokušate da pomognete na neki način. Naravno, puno toga zavisi i od pozicije na kojoj se nalazite u toj firmi i da li direktno utičete na proces zapošljavanja, međutim pomoć može značiti i prosleđivanje CV-ija u odeljenje ljudskih resursa.

Na vašu odluku da li želite da pomognete će verovatno uticati i tip osobe koja se obratila za pomoć. Ukoliko za svog prijatelja smatrate da poseduje znanja i iskustva koja su neophodna za obavljanje oglašenih poslova, sigurno ćete ga lakše preporučiti. Takođe ako ta osoba nije konfliktna i ukoliko smatrate da će se lako uklopiti u kolektiv, to će takođe biti dodatni plus.

U svakom slučaju naše mišljenje je da ukoliko postoji mogućnost da pomognete to i treba da uradite.

Dobro delo kao što je prosleđivanje e maila HR-u bi trebalo da bude znak da verujete u tu osobu i da je smatrate prikladnom za posao.

 

Međutim treba biti oprezan sa ovim i da jasno stavite do znanja osobi kojoj pomažete da ne očekuje previše od vas (ponavljamo, ukoliko niste direktno odgovorni za proces selekcije) i da vi samo prosleđujete CV i da eventualno možete da podelite povratnu informaciju ukoliko je dobijete od regrutera.

Na ovaj način ograđujete sebe od eventualnog ne zapošljavanja te osobe i sprečavate mogućnost da ta osoba stvori prevelika očekivanja od vaše pomoći i da se eventualno naljuti na vas ukoliko nije dobila posao a smatra da ste mogli da učinite više.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *