Da li je prikladno odgovoriti na pismo odbijanja za posao?

Verovatno su mnogi od vas dobili elektronsko pismo sledeće sadržine: “Poštovani, želimo da vas obavestimo da smo se opredelili za drugog kandidata”, “Hvala vam na aplikaciji za posao ali niste ušli u sledeći krug intervjua”, “Odlučili smo se ipak za drugog kandidata koji vise odgovara traženim kriterijumima” i slične poruke učtivog informisanja da niste dobili zaposlenje.

U Srbiji je dugo godina vladala praksa da mnogi kandidati ni ne dobijaju povratnu informaciju o toku konkursa. Kada prođe izvesno vreme kandidati i sami shvate da čim nisu neko vreme dobili povratnu informaciju, da dobili zaposlenje.

Međutim, svaka iole ozbiljna kompanija ili agencija za posredovanje u zapošljavanju će poslati svim kandidatima koji nisu dobili zaposlenje povratnu informaciju o odbijanju, da li putem telefona ili elektronskim putem, sve zavisi od broja kandidata i drugih faktora.

Uglavnom tu informacijiu o odbijenici dobijamo u vidu elektronske pošte i često ljudi budu besni i tužni i dođu u iskušenje da odgovore u afektu na način koji nije prikladan.

Naš savet vam je da to ne radite. Preporučujemo da na takvu vrstu obaveštenja odgovorite na način da ćete se zahvaliti što su vas uzeli u obzir, da naglasite da i dalje smatrate da biste mogli da doprineste razvoju kompanije i da vas slobodno uzmu u razmatranje i ukoliko se u budućnosti ukaže neka prilika koja odgovara vašim karakteristikama.

Na ovaj način ćete regruterima dati do znanja da ste osoba koja je spremna da prihvati odbijanje i ukoliko se u budućnosti stvarno ukaže neka slična prilika, budite sigurni da će vas lakše kontaktirati nego da ste ljutito ili  bezobrazno odgovorili na odbijenicu za posao.

Dakle i u ovakvim situacijama je bitno sačuvati staloženost i dati do znanja da ste profesionalac na koga se u budućnosti poslodavci mogu osloniti. Slodobno odgovorite na ovakvu vstu mejla i dajte im do znanja da ste otvoreni i za buduću komunikaciju.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *