Da li je slepo kucanje bitno za posao?

Autor ovog teksta se veoma dobro seća srednje škole i jednog od prvih časova informatike kada nas je profesor ostavio bez teksta. Držao je predavanje gledajući u našem smeru dok je u medjuvremenu na računaru nešto kucao bez fokusa u monitor!
To je bilo daleke 1999-te godine i tada nam je objasnio da se to zove slepo kucanje. Kucaš u tastaturu znajući tačan raspored slova bez gledanja. Tada nam se to činilo toliko teško i neverovatno da smo svi bili skeptični da ćemo i mi tako znati da kucamo.

Medjutim nakon nekoliko časova i učeći tačno na koje slovo ide koji prst, savladali smo to.

Dosta godina je prošlo od tada i osobe koje su znale slepo kucanje su bili izuzetci. Uglavnom informatičari, daktilografi i zapisničari, to su bile osobe od kojih se zahtevalo da znaju na taj način kucati.

Danas je znanje slepog ili brzog kucanja obaveza za skoro sve osobe koje se na neki način služe računarom ili u nekim redjim slučajevima pisaćom mašinom.

Zbog čega je bitno da poznajete slepo kucanje? Najvažniji aspekt je brzina kucanja nekog dokumenta. Verovatno se i vi iznervirate kada u nekoj državnoj ustanovi treba da završite neki posao a tamo sedi gospodja koja je naterana pod stare dane da uči da radi na računaru. Iako je ona naučila osnovne stvari vezano za računar i word, sigurano će joj trebati dosta vremena da prekuca nekoliko rečenica kucajući jednim prstom jedno po jedno slovo. Pa ovo se nikada neće završiti!

Zato je veoma bitno da svi menadžeri zahtevaju od svojih zaposlenih da nauče slepo kucanje kako bi ubrzali svoj rad i ostavili bolji utisak na klijenta. Ne moraju samo programeri znati da brzo kucaju, ono se može veoma lako savladati.

Nisu vam potrebi kursevi iz slepog kucanja. Danas se na internetu može pronaći mnogo programa koji če vam olakšati učenje.

Kao prvo možete pogledati na slici ispod raspored prstiju na tastaturi. Tu se jasno po bojama vidi koji prst ide na koje slovo.

slepo kucanje

Nakon ovoga preostaje vam samo da vežbate. Možete i sami uzeti neku knjigu i probati da je prekucate ili možete i pronaći neke zanimljive igrice koje će vam pomoći da se što pre ispraksirate.

Na sledećem linku možete pronaći zanimljivu aplikaciju “slovo” za učenje slepog kucanja ili igricu padajućih reči.

Dakle sa slepim kucanjem ćete moći mnogo brže da prekucavate odredjene dokumente, da se brže služite elektronskom poštom i mnogo više.

Ostavićete i mnogo bolji utisak na osobe u okruženju kada vide kako brzo kucate. Ne zahteva puno vremena a daje velike efekte.

Slepo kucanje je veoma bitno za posao. Puno sreće u vežbanju.

Share