Da li su motivaciona pisma stvarno stvar prošlosti?

U poslednje vreme verovatno ste čuli da su motivaciona pisma postala beskorisna : “Regruteri ih ne čitaju”, “Menadžeri ljudskih resursa ih samo proslede u trash” i slično. Međutim, to nije u potpunosti tačno…

Motivaciona pisma su po rečima mnogih eksperata iz oblasti upravljanja karijerom i dalje veoma važan segment strategije traženja posla.

Motivaciono pismo je prilika da objasnite na koji način osećate povezanost prema poslodavcu kod kojeg se prijavljujete za posao.

Gledajte na to na sledeći način: poslodavci traže ljude koji ih razumeju, koji ih osećaju, njihovu kulturu, svrhu, navike, svrhu postojanja. Ako tokom ranog procesa selekcije možete da im se približite na način da oni uviđaju da ih doživljavate na pravi način, povećavate vaše šanse da se istaknete.

Propratno pismo je prilika da ispričate vašu priču, bilo da je ona lična ili profesionalna, koja objašnjava njima kako ste vi razumeli njihov način rada i po čemu je on bolji, brži, efikasniji ili produktivniji od drugih kompanija i šta je to što pravi distinkciju u odnosu na druge.

Međutim, ako imate pogrešnu strategiju, velika je verovatnoća da će vaše motivaciono pismo završiti u kanti. Ukoliko želite da vi ne završite na tom mestu, pročitajte savete za pisanje motivacionog pisma.

Tako da, motivaciona pisma nisu stvar prošlosti. Daleko su od toga. Dok god se možete identifikovati sa tom kompanijom na ličnom planu, veće su vam šanse da dobijete zaposlenje. Ukoliko se pak ne možete identifikovati sa tom kompanijom, možda bolje ni da ne šaljete aplikaciju.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *