Da li vam je posao pojeo društveni život?

Staro pravilo života glasi dnevno osam sati sna, osam sati rada i preostalih osam sati za sve ostalo.

Da li vam se čini da tih osam sati koji su rezervisani samo za vas i vaše slobodne aktivnosti prosto prolete, odnosno da ih uopšte nemate. Naspavate se, odete na posao, i kada se vratite ručate, prilegente malo na kauč, prebacujete tv, popričate malo sa porodicom i dragim osobama i ponovo je vreme za spavanje.

social

Sigurno se zapitate gde je proletelo to slobodno vreme dok vam se onih osam sati na poslu čine kao večnost.

Američki nacionalni institut za karijeru, sigurnost i zdravlje se takodje bavio ovom problematikom i zaključio da provodjenje slobodnog vremena na prethodno opisan način direktno utiče i na smanjenje produktivnosti i na poslu. Po njihovom mišljenju jedini način da se uspešno uhvatite u koštac sa novim poslovnim izazovima jeste da prevazidjete stres vodeći zanimljiv i uravnotežen društveni život.

Ništa novo zar ne? I vi ste verovatno ovo već znali ali kako postići to čemu težimo? Evo načina:

Ne opterećujte se onim na šta ne možete uticati – ovo je i dosta teško ostvariti, ali ipak pokušajte razmišljati da je „to sve ipak samo posao“. Pokvario vam se kopir aprata, pa šta, uradite za to vreme nešto drugo, kolega vas nervira, ne ulazite bespotrebno u rasprave i sačuvajte živce. Izbor je vaš, kolega se neće promeniti a kopir će se popraviti tek kada majstor dodje…

Razvijajte interese koji nisu vezani za posao – verovatno već imate neki hobi tipa izrade nakita, slikanja, igranja karata, društvenih aktivnosti… Ovo shvatite kao kreativno korišćenje vremena a ne kao način sticanja dodatne zarade. Izaberite nešto što volite i videćete kako će vam vreme provedeno u tome umesto gledanja tv-a ispunjenije proći i sporije.

Dovoljno spavajte i budite aktivni –  ove dve stvari idu u kompletu. Što ste aktivniji (teretana, šetnja, igranje sa psom) preko dana, bolje spavate a što bolje spavate imate više energije za dnevne aktivnosti.

Probajte biti spontaniji – uradite povremeno nešto drugačije i neočekivano. Na putu sa posla svratite do prodavnice ručnih radova ili umetnika i uputite se u njihov rad. Svaki dan naučite nešto novo, proširite svoje vidike, upišite neki kurs, budite aktivni i spontani i kreativno provedite vreme.

 

Share