Da, posao se u Srbiji može naći i preko Nacionalne službe za zapošljavanje!

Prema poslednjim zvaničnim informacijama koje je objavio Republički zavod za statistiku, u poslednjem kvartalu 2016 godine stopa nezaposlenosti u Srbiji je iznosila 13%.

Po ovim analizama nalazimo se još uvek u vrhu Evrope po broju lica koja nisu zaposlena. U takvoj situaciji nažalost veliki broj ljudi je blisko vezan za Nacionalnu službu za zapošljavanje.

Već smo ranije pisali na temu kako da tražite posao preko interneta putem specijalizovanih sajtova za traženje poslova, međutim posao, bez obzira da li se nezaposleni ili niste, možete da tražite i preko Nacionalne službe za zapošljavanje.

Šta je Nacionalna služba za zapošljavanje?

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) jeste javna institucija čiji je zadatak da pomogne nezaposlenima da nađu posao i ostvare prava po osnovu osiguranja od nezaposlenosti, a poslodavcima da nađu radnike odgovarajućeg profila.

Kako do posla?

Osobe koje nisu zaposlene i one koje ostanu bez posla trebalo bi da se prijave na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje. Pored toga što možda imate zakonsko pravo na određenu finansijsku nadoknadu, služba je takođe mesto gde aktivno možete da tražite posao.

Kada dobijete svog savetnika, bićete informisani o otvorenim konkursima I mogućnostima eventualnog zapošljavanja.

Međutim, pored savetnika koji će se potruditi da vam pronađe posao, možete i sami da pretražujete poslove.

Na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje nalaze se nekoliko tipova oglasa za posao.

Pretraživanje možete vršiti I preko ključnih reči, preko mesta gde je raspisan konkurs I slično. Pojedini poslovi koji zahtevaju registraciju korisnika su oni za koji mogu da apliciraju samo osobe koje su registrovane kod Nacionalne službe za zapošljvanje.

Međutim, postoje I oni poslovi koji ne zahtevaju registraciju i u oglasu su javno objavljeni kontakti poslodavca tako da i osobe koje nisu nezaposlene mogu da kontaktiraju poslodavca i da apliciraju za posao.

Dakle, NSZ nije samo institucija koja je namenjena nezaposlenim licima. Ona je prevashodno namenjena licima bez zaposlenja, ali ništa ni vas koji ste nezadovoljni trenutnim poslom ne sprečava da pregledate raspisane konkurse I slično.

Primetno je takođe da na njihovom sajtu možete naći veliki broj oglasa za posao objavljenih od strane državnih preduzeća I institucija koje nećete naći na drugim sajtovima za traženje posla.

Takođe se na sledećem linku nalaze bilteni koje služba redovno objavljuje u kome se nalaze interesantne vesti iz sfere zapošljavanja, aktuelna dešavanja, oglasi za posao I slično.

Dakle, nemojte da imate prepreku da i NSZ koristite kao alat za traženje posla pored drugih već spominjanih.

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *