Greške koje student prave prilikom traženja posla

Postoji razlog zašto dobre poslovne škole i privatni fakulteti ulažu dodatni novac u razvoj svojih karijernih centara ovih dana. To je zbog toga što je proces traženja posla danas komplikovan, pogotovo za one koji tek ulaze na tržište rada, odnosno sveže studente.
Baš iz tog razloga smo pripremili ovaj tekst kako bi ukazali studentima na najčešće greške prilikom traženja posla.

1. Previše se trudite se da budete začin u svakoj čorbi

Bili ste aktivni tokom svog studiranja u studentskim organizacijama, učestovali ste u raznim seminarima, takmičenjima, sve je to odlično. Ali poslodavac želi da zna tačno šta ste radili i kako biste mogli da doprineste njihovom timu.

studentski posloviStavite u svoj CV svoja konkretna dostignuća, nemojte da ga pretrpate nebitnih stvarima. Naravno da možete da aplicirate na razne konkurse koji nisu direktno povezani sa vašim smerom, ali nešto konkretno iz vašeg CV-a ili motivacionog pisma treba da ukazuje zašto ste dobri za to konkretno radno mesto.

 

Na primer, „moj rad u studentskim novinama me je naučio da vodim projekat unutar ograničenog budžeta u konkretnom vremenskom roku“.

2. Razmišljanje da ste najbolji kandidat i da će se otimati za vas zbog vaših uspeha tokom studija

Prošla su vremena kada je prosek tokom studija bio najvažnija stvar da vas poslodavac primeti. Imali ste prosek 10 i to je za svaku pohvalu, ali u današnje vreme je poslodavcu važnije da proceni da li ćete konkretno znati nešto da radite i da li ćete im se dopasti na prvu loptu.

Baš iz tog razloga budite aktivni u traženju posla. Posećujte sajmove zapošljavanje, čitajte portale sa savetima za traženje posla, gradite vašu mrežu poznanstava i napravite kvalitetan CV koji će vas istaći iz gomile kako bi vas potencijalni poslodavac primetio.

3. Ne prilagodjavate vaše propratno pismo i CV prema oglašenom konkursu

Kada ste primetili neki oglas za posao, nemojte da samo šaljete prenatrpan CV sa svim mogućim iskustvima koje posedujete. Prilagodite ga traženoj poziciji odnosno naglasite stvari koje su relevantne za to radno mesto. Možda čak i da se raspitate ko je menadžer ljudskih resursa u toj kompaniji pa da naglasite kome je upućena aplikacija za posao, to će sigurno krenuti pažnju na vas u moru drugih aplikacija.

4. Nemojte samo aplicirati na oglašene konkurse

Činjenica je da kompanije ne raspisuju konkurse za sve raspoložive pozicije. Postoje mnoga radna mesta koja nisu trenutno otvorena ali možda u budućnosti budu. Pošaljite svoje generalije za koju vrstu posla ste kvalifikovani, i verujte da će se setiti vašeg mejla kada budu razmišljali da hitno zaposle nekoga ko odgovara toj poziciji zbog iznenadnog upražnjenog radnog mesta.

5. Nevodite dovoljno računa šta postavljate na svoje socijalne profile

Možda mislite da je profesionalan LinkedIn profil sve što vam je neophodno da potencijalni poslodavac vidi kakva ste osoba. Medjutim, obratite pažnju i šta postavljate na Facebook, Twitter ili Instagram jer poslodavci i te profile gledaju.

Šta će misliti o vama kada vide neku nezgodnu sliku iz izlaska u grad ili nešto slično. Obratite pažnju kako vodite sve vaše profile i uklonite stvari koje mislite da ne bi trebalo da budu tamo.

6. I dalje se oblačite kao student

Studentski dani su iza vas pa počnite i da se tako i oblačite. Na razgovor za posao obucite se profesionalno, jer ćete ostaviti bolji utisak. Ukoliko niste sigurani kakav je dress code u toj kompaniji, obucite košulju i odelo iako niste sigurni da li su zaposleni uštogljeni.

Manje ćete pogrešiti tako nego da odete nedovoljno profesionalno obučeni, odnosno u farmerkama i džemperu.

7. Previše usko razmišljate o konkursu

Raspisan je oglas za poziciju u finansijama a vi ste studirali rizike. Nemojte automatski da odustajete od konkurisanja za to radno mesto, možda niste ni svesni koliko se te pozicije poklapaju. Ukoliko im odgovarate, pozvaće vas.

Razišljajte široko i razmotrite šta je to što u vašem poslu može da se poredi sa raspisanim konkursom i naglasite to u svojoj aplikaciji.

Ključ traženja posla je da se krećete što više i što više kopate, ali na inteligentan i dobro osmišljen način. Pratite ove savete i želimo vam puno sreće u procesu traženja posla!

Share