Kako da pretvorite ponudu za posao u povišicu?

Ništa ne popravlja vašu pregovaračku poziciju kao što je bolja ponuda za posao od konkurencije. Ali ova ponuda može da vam omogući povišicu u sadašnjoj kompaniji ili da vam se obije o glavu.

Trenutno na tržištu radne snage vlada velika konkurencija. Oni koji su zadovoljni svojim poslom i radnim okruženjem trude se da očuvaju svoju poziciju i ne dolazi do mnogo pomeranja na lestvici kako bi se nekom drugom otvorila mogućnost napredovanja.
Baš iz tog razloga veliki broj radnika razmišlja o napuštanju firme i o prelaženju u neku drugu ne zbog nezadovljstva trenutnim poslodavcem nego zbog nemogućnosti napredovanja i zaradjivanja većih svota novca.

Medjutim da li postoji način da dobijete povišicu a da ne napuštate firmu?

Ukoliko ste kvalitetan kadar i ukoliko dobijete ponudu od druge firme za bolju platu, to možete veoma dobro iskoristiti da dobijete povišicu u trenutnoj firmi ukoliko niste odlučili da po svaku cenu napuštate trenutnog poslodavca.

Medjutim, po rečima menadžera ljudskih resursa, pregovaranje o većoj plati uz opciju mogućnosti napuštanja firme može biti veoma nezgodno. Postoji mogućnost da uvredite svog trenutnog poslodavca i da rizikujete svoj posao a novi potencijalni poslodavca može da gleda na vas kao materijalistu kome je samo plata bitna.

Morate jasno da razgraničite kada i da li da pokušate ovaj metod, da li stvarno imate ponudu od druge firme ili samo blefirate.

Isprobajte prvo svog potencijalnog novog šefa

Ukoliko svog trenutnog šefa ucenite sa boljom platom kako ne biste napustili firmu, postoji opasnost da se naljuti a ne poseduje trenutno budžet da vam to i omogući u kratkom roku.

Zato je bolje pregovarati sa novim poslodavcem prvo. Kada se radi novo zapošljavanje, ta kompanija je predvidela odredjeni budžet da se dovede novi kvalitetan radnik, i ukoliko se krećete u tom nekog rangu mogu da se odluče i da povećaju taj limit kako bi vas doveli u svoje redove. Ili taj deo veće plate mogu da klasifikuju kao mesečni bonus ili nešto slično, ali u svakom slučaju su fleksibilniji od trenutno poslodavca kome su u kratkom roku ruke delimično vezane.

Ispipajte puls trenutnog poslodavca

Želite povećanje plate uprkos tome što nema prostora za menjanje pozicije? Budite sigurni da zaslužujete to pre nego što pokušate. Naime, povećanje plate vam se neće moći odobriti ukoliko nemate kontinuiran dobar rad iza sebe u proteklih 12 meseci. Ukoliko ste maksimalno profesionalno radili svoj posao i imate rezultate u skladu sa ciljevima, onda možete naslutiti da ima nade da vam se odobri to povećanje.

Ukoliko pak smatrate da vaši pretpostavljeni nisu u potpunosti zadovoljni vašim radom u proteklom periodu, možda bi bolje bilo da ni ne pokušavate jer to može stvoriti samo kontraefekat.

Pripremite svoje zahteve

Pre nego što zatražite od svog trenutnog ili potencijalnog poslodavca kompatitivnu platu, trebalo bi da sednete i smislite šta tačno želite odnosno čemu težite.

Šta je na vrhu te liste? Odgovor na to pitanje nikad nije „više, više para“. Vi znate da je to ono što vam je u ovom trenutku najbitnije ali nemojte to direktno govoriti njima.

Predstavite to potencijalnom poslodavcu da želite da predjete zbog novih izazova i zadovoljstva potencijalnog rada u njihovoj kompaniji, drugih nematerijalnih zadovoljstava koje to radno mesto pruža i slično.

I nemojte po svaku cenu da prihvatate prvu ponudu. Ukoliko ta ponuda nije stvarno ono što će vas usrećiti, nemojte po svaku cenu da prelazite u novu kompaniju zbog malo veće plate. Razlislite koje su mane i prednosti prelaska i donesite razumnu odluku koja će vam na duži period doneti zadovoljstvo.

 

Share