Kako da saopštite šefu da ste trudni?

Iako je trudnoća vaše zakonsko i ustavno pravo, strah od saopštavanja ove informacije šefu je veoma prisutan. Dilema kako da kažete šefu da ste u drugom stanju je novijeg datuma i povezana je sa lošom poslovnom klimom koja trenutno vlada.

Poslodavac to mora poštovati ali u praksi žene se suočavaju sa mnogo problema zbog straha da će ostati bez posla.
Naime, ova za vas radosna vest može da izazove sreću i kod vašeg šefa ali zbog planiranog odstustva sa posla (koje može da traje od 8 do 20 meseci) poslodavac dolazi u nelagodnu situaciju da deo vašeg posla mora da prebaci na druge ljude ili na odredjeni period da angažuje novog zaposlenog.

Od načina na koji se postavite prema poslodavcu po ovom pitanju može mnogo da zavisi vaša budućnost u firmi po povratku u istu.

Ovo je delikatno pitanje i u narednim redovima daćemo vam savete kako da se ne zamerite poslodavcu a sa druge strane da ne ugrožavate svoje zdravlje i svoju trudnoću.

1. Odaberite pravi tajming
Ukoliko radite na poslovima koji zahtevaju fizičku aktivnost i koji mogu ugroziti vaš plod, konsulstujte se sa svojim lekarom oko što ranijeg otvaranja bolovanja. Imajte na umu da je zdravlje na prvom mestu i nakon donete odluke obrazložite svom šefu vašu želju za bolovanjem. Ukoliko pak vaš posao nije previše naporan i strasan, bolovanje možete uzeti nakon prvog tromesečja pa sve dok se vi osećate da vam posao ne predstavlja optrerećenje i dok se dobro osećate.

2. Prvo saopštite svom šefu
Nemojte da vaš šef sazna od drugih za vašu trudnoću. Ukoliko već na poslu saoštavate radosnu vest, gledajte da je podelite prvo sa šefom pa tek sa ostalih zaposlenima. Ukoliko vest čuje od drugih može da deluje kao da niste želeli da sapštite ovu vest a ipak je on osoba koja treba da organizuje posao dok ste vi odsustni.

kakosaopstiti3. Profesionalno se odnosite prema poslu
Dok još niste otišli na bolovanja trudite se u skladu sa zdravstvenim mogućnostima da posao obavljate što je bolje moguće. Nemojte da odajete utisak da vam je svejedno da li će posao biti uradjen jer vi uskoro odlazite, imajte na umu da ipak treba da se vratite u to radno okruženje nakon porodjaja.

4. Podelite informacije sa poslodavcem
Nemojte da skrivate informacije tipa kada planirate da se vratite na posao i slično. Ipak poslodavac treba da organizuje neke stvari i pripremi teren za vaš povratak.

5. Odaberite mesto gde ćete saopštiti šefu
Puna kancelarija kolega verovatno nije idealno mesto da saopštite ovu vest šefu. Zamolite šefa da u četiri zida popričate i zajednički isplanirate do kada ste na raspolaganju poslodavcu.

6. Budite pozitivni i ostanite u kontaktu sa kolegama
Puno briga oko trudnoće i deteta je pred vama ali trudite se da ostanete pozitivni i da ostanete u kontaktu sa kolegama i šefom. Ipak ste vi i dalje deo kolektiva i budite u toku šta se dešava u firmi.

Nadamo se da će vam ovi saveti barem malo olakšati privremeni odlazak iz firme. Na vama je da se odlučite kako ćete se postaviti prema poslodavcu. Na osnovu dosadašnjih iskustava najbolje bi bilo da se odluke donosite u konsultaciji sa lekarom i poslodavcom.

Ukoliko vaše stanje nije najbolje, budite sigurni da vas poslodavac neće primoravati da ostanete. Budite otvoreni i korektni na poslu i poslodavac će vam izaći u susret koliko je to god moguće.

Što se tiče najlošije varijante, najgore je da čim saznate da ste trudni otvorite bolovanje i samo saopštite poslodavcu da više ne dolazite na posao. Budite sigurni da to neće naići na odobravanje poslodavca i da će koristiti odredjene rupe u zakonu da se po povratku na neki način „obračunaju“ sa vama.

Stvari kao što su degradiranje nakon porodjaja, smanjivanje plate, priprema za otkaz nakon povratka su stvari koje nažalost nisu strane poslodavcima i koji ne prezaju uprkos zaštiti trudnica koja postoji na papiru od strane držvave i nemojte da dajete poslodavcu povod za tako nešto.

Pred vama je veoma važan deo života i želimo vam da što lakše podneste trudnoću i uspešno se posvetite karijeri nakon porodjaja.

Share