Kako koristiti LinkedIn u svrhe traženja posla?

linkedinDruštvena mreža LinkedIn trenutno predstavlja jedno od najboljih orudja kada je u pitanju traženje posla putem društvenih mreža.

Ovaj sajt je vid socijalnog umrežavanja, osnovan je 2002 godine i uglavnom je namenjen za profesionalno (poslovno) povezivanje. Sa trenutnih 175 miliona registrovanih korisnika širom sveta predstavlja savremen način na koji možete steći korisne poslovne kontakte.
Kreiranjem profila na ovoj mreži u suštini postavljate vaš CV na internet. Trudite se što detaljnije da popunite vaš profil (sa profesionalnom slikom, detaljnim opisom vaših prethodnih zaduženja, preporukama, linkovima ka odredjenim projekima koje ste organizovali i slično).

Sledeće što treba jeste da se povežete sa što više članova. Danas iole ozbiljnija kompanija ili poslovni čovek ima profil na ovoj mreži. Budite proaktivni i povežite se sa njima. Budite “prijatelji” na mreži sa poznanicima, ali slobodno dodajte za prijatelje i neke kompanije koje bi želeli da budu vaš potencijalno novi poslodavac, HR menadžere kompanija, agencija, uticajne poslovne ljude… Kompanije sve više baš putem ove mreže traže svoje nove zaposlene, jednim klikom na vaš profil vide vaš CV, šta ste radili, sa kime ste prijatelji, koje kompanije “pratite” i slično.

Takodje kompanije na ovu mrežu postavljaju oglase za poslove, tako da tu možete pronaći i neke konkurse koji nisu objavljeni na sajtovima specijalizovanim za to.

Potrebno je na ovoj mreži biti što prisutniji, povezivati se sa ljudima i sticati dragocene kontakte.

Ukoliko ipak mislite da ste možda zaboravili na još neke kompanije koje bi vam bile interesantne a niste još aplicirali kod njih, idite na opciju “people you may know”, i pregledajte ko se sve nalazi na mreži, za koje firme oni rade i slično. Nikada ne znate možda i prepoznate nekog starog poznanika koji baš radi za poslodavca koji je vama interesantan. Ne oklevajte, kontaktirajte ga.

Takodje Linkedin omogućava integraciju sa raznim drugim servisima kao što su npr. Amazon Reading List koja vam omogućava pregled njihovih raznih elektronskih knjiga, takodje omogućava povezivanje sa vašim blogom (npr. WordPress) i automatsko objavljivanje novog blog posta na Linkedin profilu i mnogo više.

Share