Kako napisati CV? Da li je dizajn bitniji od sadržaja?

U poslednje vreme se čini da su mnogi opterećeni da im CV izgleda što kreativnije i lepše. Na društevenim mrežama su se pojavili orginalne biografije koje svojim izgledom ostavljaju bez daha i pored kojih naši izgledaju kao početnički.
I mi bi smo želeli da napravimo tako nešto iako smo svesni da su to radne biografije ljudi kojima je web dizajn opis radnog mesta i kojima je taj kreativan rad u krvi.

graphic-resume-28-500x375Medjutim da li je to najbitnija stvar da privučemo potencijalnog poslodavca na sebe. Istina je drugačija. Standardan CV fokusiran na sadržaj je najbitnija stvar kako bi vas poslodavac shvatio za ozbiljno.

Isključivo ukoliko su reči i ono što piše u sadržaju CV-a odlično sročeni daje vam prednost u odnosu na fino našminkane biografije. Ekscentrinči CV može da odbije poslodavce koji robuju tradicionalizmu.

Standardni CV model je uvek nešto na šta se možete kladiti. Pogotovo ako se radi o poslovima u bankarstvu, računovodstvu, programiranju, dok opravdanja za trodimenzionalne biografije ima samo ukoliko se prijavljujete na konkurs za likovnu akademiju, dizajniranje odeće i slične poslove koji zahtevaju odredjenu dozu kreativnosti.

Sadržaj je kralj! Izreka postala popularna u poslednjih nekoliko godina koja se odnosi na sadržaj sajtova i blogova a koja je primenjiva i na ovu temu. Najlepši CV vam neće doneti intervjue ukoliko sadržaj ne poseduje dubinu.

Nemojte stavljati na CV neke grafike i animacije ukoliko pozicija to ne zahteva.

Savet da uz standardan format biografije privučete pažnju poslodavca jeste da kreirate svoj portfolio radova i date link ka njemu. Dakle, napravite stranicu sa svojim dostignućima (ili iskoristite društevnu mrežu Linkedin) gde ćete malo detaljnije nego u CV-u opisati svoja dostignuća i postignute rezultate. Neka taj portfolio govori više o vama nego sama biografija.

Dakle, sadržaj, praktična iskustva i radno iskustvo su nešto što posebno privlači pažnju poslodavcima. Neka kreativnost bude demonstirana u vašem portfoliju pre nego u CV-u.

Postoje mnogi menadžeri ljudskih resursa koji pregledaju mnogo prijava za posao. U Srbiji je situacija takva da na jedan konkurs aplicira i po nekoliko stotina čak i hiljada ljudi. Postoji mogućnost da rekruter samo ovlaš pregleda biografije i u moru sličnih ne primeti vašu. Ali ukoliko pogleda vaš portfolio postoji velika mogućnost da udjete u uži krug i na kraju dobijete zaposlenje.

U nastavku možete pogledati neke od saveta za efektnije CV:

– napravite landscape format CV-a umesto portrait. Teže je formatirati ali skreće pažnju na sebe

– stavite vodeni žig (watermark opcija) u wordu prilikom kreiranja

– kreirajte business card kao zaglavlje sa kratkim informacijama

– prebacite word format u pdf i kao takav format šaljite

Nadamo se da će vam ovi saveti pomoći u kreiranju lepog i sadržajnog CV-a.

 

Share