Kako napisati motivaciono pismo?
Definicija: Šta je motivaciono pismo? Motivaciono odnosno propratno pismo je dokument poslat zajedno sa CV-jem kako bi se pružile dodatne informacije o vašim iskustvima i radnim veštinama.

primer motivacionog pismaMotivaciono pismo uglavnom pruža detaljne informacije o tome zašto ste kvalifikovani baš za to radno mesto za koje aplicirate.

Efektivno propratno pismo objašnjava razloge zašto ste zainteresovani za to radno mesto i za tu kompaniju i identifikuje vaše najrelevantnije veštine i karakteristike.

 

 

Kako napisati propratno pismo?

Pisanje motivacionog pisma se može činiti kao težak zadatak. Medjutim, ukoliko krenete korak po korak uskoro ćete biti specijalista za pisanje pisama koja se šalju uz vaš aplikacioni mejl.

Pismo se po preporuci prilagodjava svakoj biografiji, odnosno aplikaciji koju šaljete. Vaše propratno pismo može da napravi razliku izmedju vaše prijava i prijave ostalih aplikanata. Zato je veoma važno da odvojite malo vremena i poradite na efektivnosti ovog pisma.

Motivaciono pismo treba da dopunjuje, ne da duplira podatke iz vašeg CV-a.  Njegova svrha je da interpretira suvoparne podatke iz biografije i da doda personalni dodir. To je uglavnom vaš prvi kontakt sa potencijalnim poslodavcem, kreirajući ključni prvi utisak.

Generalno postoje tri vrste propratnog pisma

Pismo aplikacije koje korespondira za poznato otvoreno radno mesto

Pismo aplikacije koje informiše poslodavca o veštinama koje posedujete

Pismo umrežavanja koje šalje upit o budućim pozicijama

Svako motivaciono pismo treba da bude dizajnirano specijalno za jedinstvenu svrhu ističući prednosti koje posedujete kako biste se predstavili poslodavcu kao idealan kandidat. Nemojte da dizajnirate jedno uopšteno pismo i da ga šaljete redom svim poslodavcima, menadžeri ljudskih resursa ne vole to.

Efektivno motivaciono pismo objašnjava konkretne veštine koje posedujete i zašto mislite da su baš one važne za to radno mesto, konkretne interese koje imate prema toj organizaciji i konkretna iskustva koja posedujete a slična su ili identična traženoj poziciji.

Ovo pismo treba jasno da naglasi visok nivo interesovanja i znanja koji posedujete za tu konkretnu poziciju.

Na sledećem linku možete besplatno preuzeti primer motivacionog pisma koji možete prilagoditi svojim potrebama.
Share