Kako odabrati zanimanje? Uradite test profesionalne orijentacije…

Mnogi od nas od malih nogu znaju čime žele da se bave. Mnogi su podstaknuti od strane roditelja čime bi bilo dobro da se bave, mnogi su podstaknuti svojim talentom ili ljubavlju prema nečemu.

Međutim, postoji i veliki broj onih ljudi koji su u periodu biranja srednje škole ili fakulteta zbunjeni  i takva vrsta odluke im ne pada lako.

Prema čuvenoj tipologiji Johna H. Hollanda, svako od nas s obzirom na svoje radne interese, pripada određenom tipu.

Osoba može sledećeg tipa: realističkog, istraživačkog, umetničkog, socijalnog, preduzetničkog ili konvencionalnog.

Takođe, pored interesa postoje i drugi faktori koji utiču na konačan izbor zanimanja kao što su sposobnosti, kretanja na tržištu, ponuda radnih mesta u lokalnim mestima, raspon plata u određenim branšama i slično.

Baš iz tog razloga izbor posla kojim želite da se bavite nije tako jednostavan i treba razmotriti razne faktora pre donošenja tako značajne odluke.

Prvi korak koji možete da uradite jeste da uradite test profesionalne orijentacije. Test profesionalne orijentacije je informativnog karaktera, a za detaljnije informacije se možete obratiti ili psiholozima ili drugim stručnjacima iz oblasti ljudskih resursa.

Za savet se u Srbiji takođe možete obratiti i savetnicima za planiranje karijere u svim većim Filijalama Nacionalne službe za zapošljavanje ili ukoliko ste osnovac da posetite Vodic za izbor zanimanja za buduće srednjoškolce.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *