Kako se obući i pripremiti za intervju za posao

Prošli ste kroz sito i rešeto na putu do razgovora za posao kroz razne vrste testiranja i procena i sada je prilika da se pokažete u najboljem svetlu. Ovo je šansa da se dobro prodate.

Na razgovor morate da krenete sa ubedjenjem da ste najbolja osoba za tu poziciju za koju je raspisan konkurs. Informisali ste se već o kompaniji, prikupili ste što više informacija i o radnom mestu, i o osobi koja će vas intervjuisati, pripremili ste se maksimalno, zaslužili ste da ovoga puta upravo vi budete idealan kandidat.

Stil oblačenja i izgled

On mora biti prilagodjen poziciji za koju je raspisan konkurs. Nemojte po automatizmu da mislite da ukoliko je raspisan razgovor za trgovca u radnji treba na razgovoru da se pojavite u svom najboljem izdanju npr. odelu.
Na taj način ćete delovati neobično osobama koje rade intervju jer niste primereno obučeni prilici, a veoma su male šanse da će na osnovu toga proceniti da ste vi ipak osoba koja zaslužuje bolju poziciju od te za koju je raspisan konkurs. Jednostavno te osobe koje rade intervju su uglavnom zadužene i imaju odgovornost da odluče samo o toj konkretnoj poziciji a ne i o nekoj višoj, tako da se pomirite sa tim da ste došli na razgovor za trgovca i prilagodite se tome i dajte svoj maksimum da se na rečima prikažete što bolje a ne samo izgledom.

Ukoliko imate nekog poznanika ili prijatelja koji radi na nekom sličnom radnom mestu, raspitajte se kakav je dress code, obucite su u rangu sa tom pozicijom. Naravno da treba da budete uredni I čisti, to je ono što će prvo pasti u njihove oči a ne ono što ste obukli.

Početak intervjua

Kada ulazite u prostoriju nastupite puni samopouzdanja uzdignute glave i sa osmehom a rukovanje sa svima onima koji učestvuju u procesu vašeg zaposljavanja je obavezno. Po mogućnosti se rukujte prvo sa damom (ukoliko ih ima naravno u toj prostoriji) pa tek posle sa muškarcima. Ukoliko je to moguće, izbegavajte rukovanje preko stola, to je jedno od pravila bon tona ali nisam baš siguran da je veliki broj radnika u odeljenjima ljudskih resursa upoznat sa tom praksom, ali ponavaljam ukoliko postoji mogućnost za to gledajte da rukovanje bude sa strane stola.

Stisak i jačina vašeg pozdrava i predstavljanja traba da budu umereno jaki, ne preterujete baš previše ali nemojte ni da budete tihi. Sedite tek kada vam to kažu i odaberite pozu koja vam najviše odgovara.

Neverbalna komunikacija je izrazito važna, po svim relevantniji istraživanjima utisak o vama koji neko stiče u velikom većini zavisi od vašeg govora tela, a u mnogo manjoj meri od samih reči koje izgovarate. Gledajte da npr. ne prekrštate noge za vreme razgovora, sedite uspravno, nemojte lomiti prste i slično. Sve ovo bi trebalo da vam pomogne da steknete dobar prvi utisak koji se stiče u prva 4 minuta, a ukoliko uspete u tome na dobrom ste putu da dobijete zaposlenje.

Share