Kako se pripremiti za razgovor za posao?

Što više prijava pošaljete, veća je verovatnoća da će vas i neka firma pozvati na razgovor. Veoma je bitno da se psihički pripremite za razgovor. Najvažnija stvar je da naučite neke informacije o kompaniji koja vas je pozvala na razgovor. Za to koristite sajt kompanija i naučite osnovne informacije, tipa kada je osnovana, koliko ljudi trenutno zapošljava i slično.

Ukoliko vam firma nije toliko poznata, dobra stvar koju možete da uradite jeste da posetite sajt Agencije za privredne registre (http://www.apr.gov.rs/) I da pretražite kompaniju i proverite finansijske pokazatelje. Tu ćete videti kako kompanija finansijski posluje, koliko ima zaposlenih, kako se razvijala iz godine u godinu i slično.
Takodje možete da pretražite na internetu najnovije članke koji se pojavljuju o toj kompanij, jednostavno da se upoznate sa što više relevantnih činjenica o kompaniji jer nikada ne znate u kom pravcu će ići razgovor i izgledaćete mnogo ozbiljnije poslodavcu ukoliko baratate odredjenim informacijama.

Još jedna od stvari koje možete da uradite u pripremi za razgovor, jeste da prilikom poziva na razgovor priupitate (ukoliko vam to već i sami ne kažu) sa kime ćete obaviti razgovor. Na ovaj način da li putem interneta da li putem nekih poznanika možete da se raspitate o kakvoj osobi se radi, koliko ima iskustva i kakve preferencije ima i slično.

Iz ovakvih priprema sam npr. saznao neke informacije putem mreže LInkedin da je jedan od mojih sagovornika bio član odredjene organizacije, koju sam spomenuo na razgovoru. Čim sam spomenuo tu temu, privukao sam pažnju i ostvario neku srdačniju komunikaciju koja će vam pomoći u toj meri jer su potencijalni poslodavci saznali da ste se dobro pripremali za razgovor i da ste temeljni.

Ali zapamtite jednu stvar, nemojte sve informacije koje saznate da prosipate u lice sagovnorniku. Procenite da li je ta informacija možda previše lična, i na taj način bi moglo da deluje kao da zadirete u privatnost te osobe i to može imati kontraefekat na mišljenje o vama. Saznajte što više, ali pazite šta govorite i na koje teme se nadovezujete.

Još jedan savet dan pre razgovora za posao jeste da pokušate da budete fizički aktivni. Velika je verovatnoća da će vas nervoza sputavati, pokušajte da odvojite vreme da istrošite na neki način vaš organizam kako biste čvrsto spavali i bili odmorni na razgovoru sutra. Lično sam prošao tako da zbog nerovoze i neprospavane noći sutradan na logičko matematičkom testu nisam pokazao ni delić svog znanja.

 

Share