Kako vaš izgled i način oblačenja utiče na karijeru?

Da li se sećate svojih dobrih starih srednjoškolskih dana? Kako je vaš način oblačenja definisao vaš imidž? Situacija u poslovnom svetu nije mnogo drugačija. Jedina stvar koja se promenila je u suštini da vam niko neće direktno to reći u lice da vam nešto u načinu odevanja nije ok… oni vas jednostavno neće zaposliti ili unaprediti ukoliko se vaš imidž ne uklapa u kompanijsku kulturu.

oblacenjeNa žalost, vaš izgled i način odevanja veoma utiče na vašu karijeru .
Način na koji se prezentujete je isti način na koji se vaša kompanija predstavlja potencijalnim mušterijama, kako interno tako i eksterno.

 

Iako to možda niste iskusili na svojoj koži (a možda i jeste ali niste svesni toga) sigurno ste bili u prilici da primetite drugačije ophodjenje prema osobama koje se svojim stilom ne uklapaju u kompanijske klišee ili standarde. Osobe koje imaju ekstravagantniji stil oblačenja, napadniju boju frizure, čudan smisao za uklapanje boja, istrošenu garderobu, sve su to stvari na koje poslodavci ne gledaju blagonaklono.

Iako ste veoma vredna osoba koja doprinosi razvoju kompanije, uvek će na vas gledati na osobu koja se „čudno“ oblači i izgleda, i veoma je velika verovatnoća da će se osoba koja se pita o izboru nove osobe koja će biti unapredjena izabrati osobu koja se „normalnije“ oblači u odnosu na vas noseći se mišlju da će se ta osoba boje uklopiti u tim.

Ono ste kako se oblačite, stara maksima i dalje stoji, i ukoliko demonstrirate brigu i urednost kada je u pitanju vaš personalni imdiž, ostali će primetiti to i lakše ćete se uklopiti u radni kolektiv i bićete poželjniji kao kolega.

Prosto je neverovatno da u današnje vreme razvoja svesti ljudi način i stil oblačenja u tolikoj meri utiče na nečije mišljenje o vama. Nije presudno da će neko doneti zaključak da ste odličan radnik samo na osnovu vašeg elegantnog stila oblačenja, ali ostavlja veoma bitan utisak.

Zato se traba prilagoditi tome. Ne morate imati mnogo novca da biste izgledali uredno i čisto. Nemojte kupovati obavezno skupe i firmirane stvari, ali obratite malo pažnju na to šta vaše kolege nose, gde kupuje povoljne stvari, potražite na internetu savete šta je u modi, kako da uklapate boje i slično.

Poenta ovog teksta je, investiranje u vašu garderobu je investicija u vas same. Ukoliko stvorite vaš personalni bredn kao osoba koja vodi računa o sebi i svom izgledu, dugoročno će to pozitivno uticati na vašu karijeru i budući razvoj.

Share