Koja su to pitanja koja će vam sigurno biti postavljena na razgovoru za posao?

Šanse da dobijete posao su prilično velike ukoliko se dobro pripremite za nadolazeći razgovor za posao. Ukoliko se spremni da odgovorite na najčešće postavljena pitanja, jedan korak ste ispred konkurencije. U nastavku se nalaze pitanja na koja morate pripremiti odgovore za intervju:

pitanjazarazgovor1. Recite mi nešto o sebi

Pristupite ovom pitanju tako što ćete odgovor povezati sa opisom radnog mesta na koji ste se prijavili. Napravite kod kuće nekoliko rečenica za 30-60 sekudni koje vas najbolje opisuju a koje se dotiču vašeg dosadašnjeg radnog iskustva, vašeg obrazovanja i koja ukratko naglašavaju vaša dostignuća. Vežbajte ovo malo – ukoliko je vaš razgovor vezan za prodajnu poziciju ili neku poziciju okrenutu ka usluzi ka klijentima, poslodavac želi da bude siguran da ste sposoban komunikator.
2. Koje su vaše najveće vrline i prednosti?

Za ovo često pitanje pripremite odgovor koji je opipljiv. Nemojte gubiti vreme poslodavca sa odgovorom tipa „Ja sam odličan timski igrač iii posedujem odlične komunikacijske veštine“. Umesto toga, opišite vaše veštine da privučete nove klijente ili pričajte o konkretnim situacijama koje su uticale na povećanje prodaje na konkurentim tržištima, na primer „Dok sam radio kao pripravnik u kompaniji Srbijagas, povećao sam prodaju za 16% u Martu koristeći poznanstva koja sam stekao na društvenoj mreži LinkedIn i imao sam u odeljenju od 10 zaposlenih najbolje rezultate uzastupno tokom 5 meseci“.

3. Recite mi nešto o svojim manama

Trik pitanje na koje svaki menadžer ljudskih resura insistira jer svako ko je svestan svojih prednosti mora biti svestan i svojih mana. Ni u kom slučaju nemojte da kažete moja mana je na primer to što „previše radim“.  Predlog dobrog odgovora bi mogao biti „Tokom svojih profesionalnih početaka bio sam možda malo previše nestrpljiv prema kolegama kada nisu mogli da ispoštuju zadate rokove. Shvatio sam da su moja lična očekivanja i standardi  drugačiji od mojih kolega i da to nije stvar oko koje ja treba da se nerviram nego da je rešavaju moji nadredjeni“. Ne morate direktno da kažete vašu manu nego da iskoristite da ova izjava radi u vašu korist.

4. Koju platu očekujete?

Svakako da ukoliko ste na svom prvom razgovoru nemate jasnu predstavu koliku platu možete da očekujete na toj radnoj poziciji. U tom slučaju možete reći „Nemam dovoljno informacija o tom poslu, koja su vaša jasna očekivanja u prvih 6 meseci pa ću možda na osnovu toga moći da se orijentišem?“. Možete i pitati poslodavca da li postoji neka rang skala za tu poziciju. Kao poslednja stvar, možete da date neka očekivanja koja su u rangu sa vašim trenutnim uslovima i bonusima koje dobijate.

5. Zašto ste napustili vaš prethodni posao?

Postoje razni razlozi za napuštanje kompanije, medjutim, morate biti iskreni sa odgovorom. Pažljivo razmislite o odgovoru koji je prikladan. Ukoliko je vaša kompanija loše poslovala, spomenite to. Ukoliko niste pokazali najbolje rezultate, podelite to sa poslodavcem. Možda ste stvarno dali svoj maksimum ali nije bilo prostora za bolje rezultate. I nakon toga možete da dodate „Bilo je vreme da pronadjem poziciju gde mogu dodatno da se usavršavam i napreduje i tako doprinesem boljem poslovanju kompanije“.

6. Zašto da izaberemo vas? Šta vas čini boljim kandidatom od ostalih?

Ukoliko ste prodavac, ovo je vreme da pokažete šta znate. Formulišite vaš odgovor u smislu da odgovara traženim veštinama objavljenog konkursa i jasno pokazuje kako će vaše znanje i veštine savršeno odgovarati svim njihovim potrebama.

Uradite svoj domaći zadatak i budite spremni za sledeći intervju. Ukoliko možete da odgovorite na ovih 6 pitanja lako, na dobrom ste putu da ostvarite svoje snove.

Share