Koje su to stvari koje bi trebalo da sakrijete od šefa?

Vaš pretpostavljeni vas je zaposlio jer je mislio da ćete doneti dodatnu vrednost timu i kompaniji. Postoje stvari koje mogu da ga pokolebaju ukoliko ih budete praktikovali na poslu.

Cilj šefa je da doprinese uspehu kompanije i ukoliko vi ne pazite šta radite na poslu možete da ugrozite svoju reputaciju i upišete se na crnu listu kod šefa kao osoba koja ne doprinosi timu.
Nemojte da pravite tu grešku. Percepcija koju šef ima o vama je veoma bitna za vašu perspektivu u toj kompaniji. Nemojte da dopustite sebi sledeće greške:

 1. Gubljenje stpljenja. Vaš šef je svestan da ste vi ipak samo čovek i kao svi drugi da ćete ponekad reagovati emotivno. Dajte svoj maksimum da ovakve situacije svedete na minimu. Ne želite da vaš šef pomisli da ne možete da kontrolišete svoj bes.
 2. Drski ste prema klijentu ili mušteriji. Vašem pretpostavljenom klijenti i mušterije predstavljaju hleb kojim hrane sebe i porodicu. Mušterija koja se nadje uvredjenom može veoma lako da prenese svoj posao kod drugoga. Čak iako to i ne uradi, sigurno vas neće preporučiti nekome drugom.
 3. Trošenje radnog vremena na aktivnosti nevezane za posao. Većina šefova će tolerisati po koji privatni izlazak sa posla ili nekoliko momenata provedenih na internetu čitanjući Blic ili B92, ali razumljivo oni će i dalje očekivati da ostanete fokusirani na vaše zadatke. Ukoliko vas šef uhvati kako prečesto obavljate lične posliće, verujte da će kreirati mišljenje o vama kao o osobi koja nije previše fokusirana na svoj rad.dosada
 4. Žaljenje o tome kako je dosadno na poslu. Ukoliko naglas govorite kako vam je dosadno ili samo izgledate tako, vaš šef će pomisliti kako nemate dovoljno posla i biće u pravu. Onda će se zapitati zašto, dokle ste stigli sa zadacima, dodeliće vam dodatne stvari i slično. Uvek stvarajte atmosferu oko vas kako imate posla, i ako nemate, uvek možete sredjivati neku svoju dokumentaciju i slično, ali nemojte sedite besposlično.
 5. Kradja. Naravno da smo svi svesni da je kradja krivično delo i pogotovo ne bismo rizikovali posao da ukrademo nešto bitnije sa posla. Medjutim, budite svesni da nošenje kući koje heftalice, tonera za štampač, kalkulatora i slično predstavlja kradju kompanijske imovine i prestanite da radite to, jer ako vas šef vidi pomisliće da ste sposobni i za ozbiljnije kradje sledeći put.
 6. Ogovaranje. Da li ovo treba detaljnije objašnjavati? Niko ne voli tračare i osobe koje naokolo govore loše stvari o ljudima, pogovoto nikada ništa loše ne pričajte o svom pretpostavljenom. Nikada se ne zna ko je sa kim dobar i od koga se može saznati da ste loše pričali o svom šefu.
 7. Žaljenje na svoj posao. Ukoliko vaš šef misli da ste nezadovljni na poslu, očekivaće od vas da date otkaz u doglednom vremenu i neće pred vas postavljati izazovne zadatke koji bi mogli da doprinesu razvoju vaše karijere. Ukoliko ste nezadovljni pojedinim segmentima svoga posla, tiho zatražite razgovor sa šefom i pokušajte na produktivan način da dodjete do rešenja. Suočite se sa time a nemojte samo okolo pričati kako ste nezadovoljni.
 8. Radjenje na svom CV-u. Već smo ranije pisali o tome da je potrebno da uvek održavate svoj cv svežim, medjutim nemojte to raditi na poslu. Ukoliko nemate računar kod kuće i nemate priliku da osvežavate svoju biografiju, uvek se možete poslužiti računarom u biblioteci ili internet cafeu.
 9. Obavljanje privatnih razgovora sa bračnim drugom, decom ili roditeljima. Kao što treba izbegavati privatne poslove na poslu, tako treba i privatne telefonske razgovore. Verujte da vaš šef ne želi previše da zna o vašem privatnom životu. Te stvari sačuvajte za sebe, ili pričajte sa svojima toko pauze.
 10. Korišćenje telefona za vreme sastanka za poruke, igranje igrica ili postovanje na društenim mrežama. Ometa vas telefon na sastanku? Morate ozbiljno raditi na samokontroli. Nemojte da upalite vaš smart phone tokom sastanka ukoliko baš nešto nije hitno. Kalendar, kalkulator možete da koristite i u silent modu.
 11. Previše pijenje alkohola. Verovatno ne pijete na poslu, ali šta se dešava na kompanijskim proslavama. U redu je da popijete piće ili dva, ali nemojte da preterujete kako biste izgbegli eventualne nezgodne situacije ukoliko ne podnosite alkohol baš najbolje.

Nadamo se da će vam ovi saveti pomoći da svoju reputaciju ne dovodite u pitanje. Obraite pažnju šta radite pred šefom, jer koliko god vam se čini „cool“, nikada ne znate šta mu od ovih stvari može zasmetati.

Share