Priprema za intervju za posao

Potpuno je normalno biti malo nervozan kada se pripremate za intervju za posao. U suštini, mnogi ljudi rangiraju intervju kao dogadjaj koji je u nervnom smislu podjednak odlazku kod zubara ili drženja govora u javnosti.

Medjutim postoje odredjene stvari koje možete da pripremite kako bi vaš intervju protekao što bezbolnije.

intervju1. Uradite domaći zadatak. Pozvani ste na razgovor i potrebno je naučiti neke stvari o kompaniji.

Većina kompanija je prisutna na internetu, tako da je relativno lako naučiti neke osnove o njima. Takodje se probajte sroditi sa pozicijom na koju aplicirate.

 
Odštampajte opis pozicije i ponesite sa sobom na intervju. Takodje ponesite kopiju CV-a ukoliko je intervjueru potrebna dodatna kopija tokom razgovora.

2. Vežbajte. Intervjuisanje se može naučiti i najbolji kandidati vežbaju, vežbaju i vežbaju još više kako bi se pripremili za razgovor. Bili bi poželjno da počnete još tokom studija ili škole da vežbate sa prijateljima ili profesorima koji su već imali iskustva sa intervjuima kako bi vam dali korisne savete vezano za vaše prezentacijske sposobnosti.

3. Saznajte koju intervjuersku tehniku koristi poslodavac. Čačkajte malo po internetu i može doći do iskustava nekih korisnika koji su bili na razgovoru u toj kompaniji a to svoje iskustvo su podelili sa svetom na forumima.

Na ovaj način ćete saznati da li kompanija koristi uopštena psihološka pitanja npr „recite nam koje su vaše tri najveće vrline“ ili su mnogo konkretniji sa pitanjima da bi proverili koliko poznajtete materiju.

4. Kompaniji je potreban razlog da vas zaposle. Napravite neki konkretan biznis plan ili predlog koji bi pomogao kompaniji da ostvari još bolje rezultate. Iskoristite svoje znaje i sposobnosti da im date razlog da vas zaposle.

Share