Redovno posećivanje sajtova kompanija

Sledeći korak koji sam ja u velikoj meri upražnjavao jeste da posetite sajtove što više kompanija. Naime, još uvek postoji veliki broj kompanija koje svoje konkurse ne oglašavaju putem sajtova specijalizovanih za traženje poslova.

Oni svoje konkurse oglašavaju na svojim korporacijskim sajtovima i jedini način da primetite da je raspisan konkurs jeste da redovno posećujete njihov sajt. To nije lak posao i trebalo bi da se organizujete u tom smislu. Napravite spisak onih kompanija koje su vam interesantne i posetite njihove sajtove. Ukoliko ne možete da se setite svih kompanija, na linku možete pogledati profile poslodavaca.

ili možete da iskoristite društvene mreže (npr. Linkedin) i da pretražite kompanije po odredjenim kriterijumima kao što su npr. grad u kome tražite zaposlenje.
Ukoliko kompanija na sajtu ima raspisan konkurs, prijavite se. Ukoliko nema, veliki broj kompanija ima e- mail adresu odeljenja za ljudske resurse na koju možete poslati vašu generalnu aplikaciju iako nemaju otvoren konkurs. U aplikaciji putem mejla sam uvek slao osnovne podatke o tome ko sam, šta sam, gde sam radio i slično. Napišite da ste zainteresovani za rad u njihovoj kompaniji i da vas slobodno kontaktirajtu u budućnosti ukoliko se ukaže potreba za angažovanjem radnika vašeg obrazovnog profila i iskustva, uradite “attach” vašeg CV-a i Motivacionog pisma i očekujte povratnu informaciju.

Ukoliko kompanija nije ostavila mejl adresu HR odeljenja, verovatno postoji neka vrsta aplikacije koja vam omogućava da se upišete u njihovu bazu podataka odakle oni crpe kasnije informacije. Nekada ove aplikacije izgledaju glomazno i kao da vam treba dosta vremena da popunite sve informacije koje se traže od vas, ali odvojite ukoliko je potrebno i pola sata da što detaljnije popunite ove aplikacije. Što su informacije detaljnije ali i konkretnije, pre ćete privući pažnju poslodavcu.

Iako sam lično bio skeptik prema ovom vidu traženja posla (mišljenja sam bio da ukoliko kompanija raspisuje konkurs interes joj je da stavi oglas na sajtove specijalizovane za traženje posla kako bi privukli što više kandidata i napravili najbolji izbor osobe koja im odgovara),medjutim praksa je pokazala suprotno. Nakon izvesnog vremena bio sam kontaktiran od strane nekoliko kompanija i pozvan na razgovor.

Zapamtite da ukoliko vas kontaktiraju nakon unosa podataka u bazu podataka postoji veća verovatnoća da dobijete zaposlenje nego da ste se prijavili na neki otvoreni konkurs. Naime, to znači da je kompaniji hitno potrebno da zaposli nekoga i da nema previše vremena da raspisuje konkurs, to verovatno znači i da se neke vaše karakteristike koje ste naveli u CV-u poklapaju sa potrebama traženog radnog mesta, i konačno to znači da konkurencija verovatno neće biti velika s obzirom da neće biti stotine prijavljenih kandidata kao što je slučaj sa objavljenim konkursima i samim tim šanse da dobijete zaposlenje su mnogo veće J.

Dakle, budite uporni, šaljite što više mejlova na kontakt adrese kompanija, ukoliko na TV-u ili radiju u kolima čujete reklamu za neku kompanija koju vam je interesantna kao potencijalni budući poslodavac a niste već aplicirali kod njih, prvom prilikom posetite njihov sajt. Ukoliko se u pola noći setite neke nove kompanije, budite aktivni, saljite aplikacije, posao traženja posla ne spava.

 

Share