Saveti za uspešan telefonski intervju

Poslali smo svoj CV kompaniji koja nam je interesantna kao potencijalni poslodavac i dobili smo odgovor od njih da bi želeli da održimo telefonski intervju. To znači da smo prošli prvi krug selekcije. Ali najgore u ovoj situaciju što možemo da uradimo jeste da budemo opušteni i da vodimo neformalnu komunikaciju što je velika zamka ovog tipa procene kandidata.

imagesCAVJB3M0Ovaj telefonski intervju je veoma važan jer će osoba koja naš intervjuiše napraviti naš poslovni profil na osnovu ovog razgovora. Biće ocenjen naš stav, ličnost, mogućnost komunikacije i koliko dobro bi se uklopili u njihovu poslovnu kulturu. Takodje ukoliko će se intervju obaviti putem Skype-a, ta osoba će takodje ocenjivati našu odeću (znači pidžama ne dolazi u obzir) i govor tela.
Ovo su neki od saveta koje možemo implementirati:

Naglašavanje naših prednosti. U suštini retko kada se baš sve naše poslovne veštine poklapaju sa zahtevanim veštinama konkursa. To znači da treba da se fokusiramo na one stvari i komponente našeg iskustva koje su bliske zahtevima pozicije. Što se više zadžimo na tim zajedničkim karakteristikama, lakše će intervjuer napraviti paralele izmedju zahteva i onog što nudimo.

Komunicirajmo zainteresovanost za posao. Baš taj posao i baš ta firma je naša davnašnja želja za budućnost i profesionalno usavršavanje. Možda i nije ali im treba staviti do znanja da nas to baš baš zanima najviše na svetu i treba dobro da se pripremimo za tu oblast pre intervjua.

Jasno da dokažemo zašto smo najbolji kandidat za ovu poziciju. Treba da se tokom intervjua fokusiramo na stvari koje smo naučili kod prethodnih poslodavaca i kako bi se one mogle iskoristiti i kod novog. Treba da damo konkretne primere za poboljšanje poslovanja kako bismo se predstavili kao osoba koja je naučila da aktivno sluša, kritički razmišlja, poseduje veštine rešavanja kompleksnih problema i poseduje veštine donošenja odluka i snošenja odgornosti za iste.

Razjašnjavanje eventualnih mana. Intervjuer se lako fokusira na one stvari koje su eventualni nedostatci odnosno naše mane. Kakvi god da su to nedostatci koje je intervjuer procenio, potrebno ih je na licu mesta razjasniti. Ne u odbrambenom stilu, ali čisto usmeravanje u drugom pravcu je neophodno kako ta osoba ne bi završila intervju sa stavom da joj ipak nisu po volji odredjeni dogadjaji kod prošlog poslodavca.

 

Share