Srbi teže do sezonskog posla u Crnoj Gori ali lakše u Italiji

U Crnoj Gori je ove godine 1. aprila stupio na snagu Zakon o strancima koji predvidja da nijedan strani državljanin neće moći da dobije posao ukoliko na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore ima domaće radne snage koja zadovoljava tražene uslove.

Ovaj zakon direktno ugrožava hiljade sezonskih radnika iz Srbije koji tokom letnje sezone odlaze u susednu državu kako bi radili poslove konobara, ugostitelja, obezbedjenja, poslove na gradjevini i slično.
Ovaj zakon propisuje da se dozvola za privremeni radi i sezonsko zapošljavanje izdaje strancu koji ispunjava propisane uslove, a ako kao dokaz o opravdanosti zahteva priloži pisanu ponudu poslodavca za zapošljavanje stranca na odredjenom mestu.

download (1)Procedura dakle nalaže dodatno angažovanje poslodavca. U praksi to verovatno znači da će poslodavac imati odbojnost prema radnoj snazi iz Srbije jer će to izaskivati proveru da li na Zavodu za zapošljavanje ima potrebnih profila i pripremu pisane ponude zaposlenom koji podnosi zahtev,.

Zakon je naišao na veliki otpor u Crnoj Gori. Privredna komora Crne Gore, Crnogorsko turističko udruženje i Unija posodavaca  tražili su odlaganje primene Zakona o strancima jer ugrožava turističku sezonu.

Činjenica je da broj nezaposlenih lica koji se nalazi na evedenciji tamo se nalazi svojom voljom i da neće biti dovoljno „jeftine“ radne strane iz okruženja (Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine) koja će raditi ove sezonske poslove.

Iz zvaničnih institucija Crne Gore stižu odgovori da na ovaj način žele da zaštite domaću radnu snagu i da su spremni da ,ukoliko se pojavi disparitet izmedju ponude i potražnje za radnom snagom,  reaguju putem sistema kvota. Takodje na ovaj način žele da smanje rad na crno jer će na ovaj način poslodavac teže moći da ne prijavi zaposlenog .

Što se tiče osoba iz Srbije koje planiraju da krenu put Crnogorskog priomorja na privremeni rad, ostaje da se sačeka da se vidi kako će to sve funkcionisati u praksi, ali činjenica je da će ovo biti još jedan udar na radnu snagu iz naše zemlje koja je na ovaj način dolazila do nekog izvora prihoda u nedostatku posla u Srbiji.

Alternativno rešenje koje se nazire jeste da bi naši sezonski radnici uhlebljenje mogli da pronadju u Italiji.

Naime, na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Italije se pojavila informacija da se za sezonski posao u toj zemlji mogu prijaviti  građani Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Koreje, Egipta, Filipina, Gambije, Gane, Japana, Indije, Maroka, Mauricijusa, Moldavije, Nigera, Nigerije, Pakistana, Senegala, Šri Lanke, Ukrajine i Tunisa.

Plan je da se ove godine zaposli 13 hiljada sezonskih radnika koj će biti rasporedjeni po radnim mestima zavisno od potreba. Više informacija možete saznati na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Italije.

Share