Šta je elance i kako da nadjete posao putem njega?

Verovatno ste čuli da dosta ljudi radi „freelance“ poslove. Freelancer je osoba koja je samozaposlena, uglavnom radi od kuće i nije vezana ni za jednog poslodavca nego svoje usluge nudi svima koji su zainteresovani i spremni da plate. Na sledećem linku možete naći više detalja vezano za pojam freelance.
E sad, ukoliko ta osoba nije vezana za jedno mesto, postavlja se pitanje gde te osobe nude svoje poslove i kako traže svoju klijentelu. Postoji nekoliko tržišta na webu gde se freelance osobe mogu promovisati i nuditi svoje usluge, ali najpolularniji je sajt www.elance.com.

elanceElance je online tržište gde freelancer-i šitom sveta mogu tražiti posao i gde poslodavci kojima su potrabni projekti mogu naći osobe za ove jednokratne poslove.

Elance je na početku svog rada uglavnom targetirao osobe iz IT sveta, programere, web dizajnere i slično, medjutim u poslednje vreme ovaj portal ohrabruje i ljude drugih profesija da se priključe ovom tržištu tako da su osobe koje trenutno nude posao su iz različitih sfera pa tako možete pronaći za posao freelance pisače sadržaja za odredjene časopise i njihova online izdanja, istraživače tržišta, osobe za unošenje odredjenih podataka u sistem i mnoge druge.

To funkcioniše na sledeći način – poslodavac, preduzetnik,  vlasnik sajta ili neko drugi ko ima potrebu za odredjenim projektom se priključuje elance sajtu i postavlja opis neophodnog posla i iznos koji je predvideo da plati osobi koju odabere za taj posao. Freelanceri tada imaju mogućnost da podnesu zahtev za posao i svoju ponudu. Nakon odredjenog definisanog perioda postavljač oglasa će odabrati osobu koja joj odgovara za posao i angažovati je.

Plaćanje angažovane osobe funkcioniše na taj način da plati osobu unapred ili rezerviše novac za tu namenu u takozvani „escrow“. „Escrow“ je jedna vrsta računa gde su sredstva rezervisana dok vlasnik projekta ne bude u potpunosti zadovoljan uradjenim poslom i nakon toga se oslobadja rezervacija i pušta se plaćanje ka osobi koja je odradila posao.

Nakon toga freelancer može da povuče svoj novac , da li putem Moneybookers naloga ili uplatom na devizni račun u Srbiji.

Na elance-u postoji i sistem povratne informacije gde postavljači oglasa i freelanceri mogu da ocene jedni druge vezano za profesionalizma, kvalitet usluge, brzinu i način komunikacije.

Ovo je odlična stvar koja vam omogućava da u budućnosti lakše dobijete posao od drugog poslodavca ukoliko vas je prethodni pohvalio za uradjen posao.

Elance je stvarno odlično mesto gde se može tražiti posao i sistem posla preko interneta koji je veoma siguran i profesionalan.

Ukoliko se dobro služite engleskim jezikom obavezno otvorite svoj profil na ovoj mreži i pretražite kakve sve vrste poslova se traže.

 

Share