Šta je test emocionalne inteligencije?

Na portalu smo ranije pisali o testiranjima za posao i koje vrste testova za posao postoje. Poslodavci koriste mnoge, počevši od testova opšte kulture, testova poznavanja rada na računuru, testova inteligencije a sve u svrhe odabira što boljeg kandidata za njihovu kompaniju.
U ovom tekstu ćemo se fokusirati na jedan test za posao koji se u najčešćem broju slučajeva pojavljuje. U pitanju je test emocionalne inteligencije.

Šta je emotivna inteligencija (EQ) ?

emotivna inteligencijaSposobnost da izrazimo i kontrolišemo svoje emocije je veoma bitna, ali isto tako je i sposobnost da razumemo, interpretiramo i reagujemo na emocije drugih.

Zamislite svet gde ne možete da razumete kada vam je prijatelj tužan ili kada vam je kolega ljut.

 

Psiholozi ovu sposobnost defiinišu kao emotivnu inteligenciju i neki eksperti čak ističu da je važnija i od IQ-a.

Dakle, emocionalna inteligencija je sposobnost za doživljaj, kontrolu i evaluaciju emocija. Neki stručnjaci kažu da se emotivna inteligencija može naučiti, dok drugi kažu da je ona karakteristika sa kojom se radjamo.

Kako izgleda test emotivne inteligencije?

Ukoliko potencijalni poslodavac traži od vas da polažete više testova za posao, možda će vam se činiti da je ova vrsta testa najlakša. Dakle, nema teških matematičnih pitanja, testiranja poznavanja opšte kulture, raznih zadataka i case study-a,  samo pitanje na koje imate pet ponudjenih odgovora i naizgled se čini da nema pogrešnih odgovora.

Medjutim, budite veoma obazriv i nemojte olako da pristupite odgovaranju. Na primer, pitanje može da glasi:

Kada sam ljut, ja uglavnom mogu tačno da definišem zbog čega sam ljut. I ponudjeni su vam odgovori:

  1. Potpuno se slažem
  2. Slažem se
  3. Ne slažem
  4. Potpuno se ne slažem

Dakle pitanja su uglavnom vezna za vašu ličnost i svojim odgovorom dajete do znanja psiholozima kako bi se ponašali u odredjenim situacijama. Na osnovu ovoga oni će definisati vaš profil i na osnovu toga proceniti da li ste idealan kandidat po njihovim kriterijumima.

Na vama je da procenite da li ćete se prikloniti poklonicima koji veruju da treba iskreno odgovoriti na ova pitanja jer je to deo vaše ličnosti, ili ćete pokušati da odgovorite onako kako mislite da procenitelju žele da odgovorite.

Ukoliko smatrate da se na ovome može raditi i da možete da radite na svojoj emocionalnoj inteligenciji, obavezno uradite što više vrsta ovih testova pre testiranja u firmi.

Na ovom linku možete naći test emocionalne inteligencije kako biste se što bolje pripremili. Ukoliko vam engleski jezik nije jača strana, na sledećem linku je test emocionalne inteligencije na srpskom jeziku.

Srećno!

 

 

Share