Šta je to Follow up pismo?

U poslednje vreme ste se možda susreli sa pojmom follow up pisma a niste baš sigurni šta je to.

Sam pojam „follow up“ se odredjeno vreme koristi u prodajnim krugovima gde se od menadžera prodaje očekuje da nakon inicijalnog sastanka na neki način animiraju i podsete potencijalnog kupca  na datu ponudu i pokušaji da zaključe prodaju.
Takodje se taj pojam pojavljuje i u kompanijama koje su na primer implementirali odredjeno rešenje i nakon toga se radi follow up da se proveri kako postavljene stvari fukcionišu i da li su potrebne odredjene ispravke.

Medjutim šta predstavlja follow up pismo u kontekstu ljudskih resursa i kakve veze to ima sa traženjem posla?

follemailTermin follow up pisma ili „pisma zahvalnosti“ se sve više u razvijenim zeljama koristi kada se nakon razgovora za posao želite zahvaliti osobi koja vas je intervjuisala na ukazanom vremenu.

U SAD-u je ovakav način ponašanja gotovo obavezan i to u roku od 24 časa od intervuja, a najbolje u roku od nekoliko sati od razgovora za posao.Na ovaj način dajete do znanja osobi koja vas je intervjuisala da ste veoma zainteresovani za rad u toj kompaniji i da posedujete osnovnu poslovnu kulturu.

Takodje na ovaj način možete posebno da naglasite o kojoj temi ste posebno uživali, kako možete da doprinesete još boljem razvoju kompaniji ili da na primer dopunite odgovor kako biste odredjenu stvar uradili a niste mogli tada da se setite.

Medjutim, ovaj vid poslovne komunikacije kod nas još uvek nije zaživeo. Slanje mejla poslodavcu nakon uradjenog intervjua se na našim prostorima još uvek može shvatiti kao odredjeni vid podilaženja poslodavcu što odredjenim hr menadžerima može i zasmetati.

Ali kako vreme protiče, i naši poslodavci i menadžeri ljudskih resursa sve više idu u korak sa savremenim poslovnim tokovima i sve više su upoznati sa ovim tipom komunikacije i treba ga koristiti ukoliko procenite da će se toj osobi svideti takav tip pažnje.

Dakle nakon obavljenog razgovora za posao, ukoliko niste dobili vizit kartu od osobe koja vas je intervjuisala, potražite je na Linkedinu ili negde druge saznajte e mail adresu te osobe i na jedan ljubazan način se zahvalite na ukazanom vremenu i iskažite želju da budete novi član njihovog tima.

Follow up pismo ne bi trebalo da bude dugačko. Na sledećem linku možete pogledati primer kako bi trebalo da izgleda follow up pismo.
Share