Šta raditi dan nakon prestanka radnog odnosa?

Osećate se nekako neobično. Jutro je, svi su krenuli putem svojih obaveza, a vi ne možete da ne prestanete da razmišljate o tome šta se upravo desilo. Da li je moralo tako da bude? Da li neko od nadležnih razmišljao o našoj budućnosti? Da li sam mogao nešto drugačije da uradim kako bi sprečio takav ishod? Da li sam morao da dam otkaz?

Ovo je veoma težak period za svakog pojedinca. Lako je reći nemoj da razmišljaš o tome, misli na neke druge stvari i slično. Medjutim podsvest vam neće dozvoliti da to brzo zaboravite. Imaćete problema sa snom, bićete neraspoloženi, imaćete osećaj da se ceo svet okrenuo protiv vas.
Šta sam ja uradio kada sam se našao u takvoj situaciji? Vrlo je bitno da se oslonite na one ljude koji vam nisu okrenuli ledja. Porodica, partner, prijatelji, svi oni kojima je iskreno stalo do vas neće vas napustiti. Nemojte da vas gubitak posla zbog neraspoloženja i džangrizavosti dovede I do gubitka dragih ljudi.

Koliko god bio potišten, uputio sam se na letovanje. Odmor, more, planina, bilo šta što će vas privremeno udaljiti od vašeg grada i ružnih trenutaka koji su vas okružili. Sigurno to neće biti najlepše letovanje u vašem životu jer vam podsvest I dalje neće dati mira, ali će vam sigurno skrenuti barem privremeo pažnju sa problema i razmišljanja o potrazi za novim poslom.

Promena okruženja će sigurno barem malo napuniti vaše baterije i dati vam elan za dalje korake.

Sledeći korak jeste da završite administrativne stvari sa prethodnim poslodavcem. Radna knjižica, eventualno neki formulari koji su vam potrebni za prijavu na Nacionalnu službu za zapošljavanje, usput dok završavate te procedure zapamtite jednu stvar,ne zamerajte se nikome od vaših bivših kolega.

Verovatno imate osećej da su vas neki ljudi izneverili, želeli bi svašta nešto da im kažete, ali budite iznad toga. Sa svima se lepo pozdravite, nemojte zaboraviti da nikada ne znate kakva vas budućnost čeka i možda se sa nekima od njih ponovo sretnete u budućim poslovnim izazovima. Uzdignute glave napustite taj prostor. Takodje nemojte da zaboravite da ostanete u dobrim odnosima sa HR administratorom jer sva je prilika da će vam za SIZ zatrebati još neki overen papir od strane bivšeg poslodavca.

Sledeća stvar koju činim jeste prijava na Nacionalnu službu za zapošljavanje. Uradito to što pre i nemojte da odugovlačite sa tim. Upoznajte se da li preko sajta te institucija ili u razgovoru sa zaposlenima te institucije kakve su vaše mogućnosti I prava. Da li imate možda pravo na novčanu nadoknadu za nezaposlene, da li služba ima raspisane odredjene konkurse I slično.

Primetio sam i da je nemali broj onih koji su se samostalno odlučili da prekinu radni odnos kod svog poslodavca i ipak imali mogućnost da dobijaju novčanu nadoknadu koja pripada nezaposlenima. Naime, oni koriste nedovoljno definisanu proceduru države i prijavom kod odredjene firme koju drže prijatelji, rodbina i slično, na odredjeni period (npr 15-20 dana) i istekom ugovora na odredjeno vreme stiču pravo na novčanu nadoknadu iako su samostalno napustili poslodavca. Ta nadoknada u zavisnosti od godina neprekidnog staža može da se dobija i do 2 godine i prilično olakšava period dok ste u potrazi za novim poslom. U tom slučaju imaćete trošak da platite sebi preko te firme doprinose, ali oni su u praksi za tih 15-20 dana mnogo manji od novca koji ćete dobijati kao nadoknadu tokom perioda na koji vam je odobrena nadoknada.

Sve ovo bi moglo da se definiše da se neko snađe kako zna i ume, ali paradoksalno je da i sami zaposleni u službi vas savetuju da to uradite i na taj način “prevarite” službu, državu ali I sve one koji pune budžet. Ali to je već sad neka druga tema.

Na zakazani razgovor sa savetnikom koji vam je dodeljen od strane Nacionalne službe za zapošljavanje obavezno otiđite. Služba konstantno ima raspisane odredjene konkurse. Lično se na tabli možete uveriti koji su raspisani konkursi, ali takodje možete pratiti na sajtu konkurse Nacionalne Službe za zapošljavanje.

Ukoliko ste zainteresovani da pokrenete svoj posao možte pohadjati i njihove kurseve namenjene tome i možete aplicirati za odredjena novčana sredstva za podsticaje samozapošljavanja. Takodje ćete sa savetnikom napravitii plan vašeg traženja posla, konsultujte se za eventualne dokvalifikacije, stručna usavršavanja i slično.

 

 

Share