Šta su Headhunteri?

Možda ste se u poslednje vreme susreli sa pojmom „headhunt“.  Bukvalno prevodeći ovaj pojam dobijate „lovca na glave“. Medjutim, osobe koje se bave headhuntom nisu nikakve plaćene ubice niti članovi vokalno instrumentalnog benda „Love hunters“ iz Novog Sada.

lovehuntersHeadhunteri su pojedinci specijalizovni za oblast ljudskih resursa koji rade kao individue ili u sklopu neke agencije za posredovanje pri zapošljavanju i čiji je posao da svojim kontaktima i stručnim pristupom obezbede pojedinim kompanijama najbolje kadrove.

Već ranije smo na portalu pisali o tome kako funkcionišu agencije za posredovanje pri zapošljavanju i koje to agencije poseduju dozvolu za rad na teritoriji Srbije, a sada ćemo se više fokusirati na lovce na talente.
Headhunteri su se pojavili u poslednjih nekoliko godina i njih koriste uglavnom renomirani poslodavci koji imaju želju da nadju idealnog kandidata sa bogatim radnim iskustvom i kvalitetima. Uglavnom se headhunteri angažuju za rukovodeća radna mesta jer usluge lovaca na glave nisu jeftine i uglavnom se ne isplati angažovati ih da posreduju za niža radna mesta.

Lovci na talente se uglavnom fokusiraju na odredjenu branšu u kojoj poseduju dosta kontakata i znanja. Retki su oni headnunteri koji posreduju svakome i za sve tipove radnika. Fokus na jednu branšu omogućava da se bolje upozna tržište rada te branše, da se iskristališu firme koje se kvalitetno bave svojim zaposlenima, da se napravi skraćena lista kvalitetnih radnika koji rade u toj branši i koji imaju potencijal za napredak i eventualno posredovanje pri zapošljavanju u budućnosti.

Sledeći korak koji headhunteri preduzimaju jeste stupanje u kontakt sa potencijalnim radnicima zainteresovanim za promenu kompanije. Nakon stupanja u kontakt, obavlja se informativni razgovor, i ukoliko radnik odgovara odredjenom poslodavcu, rade se dalje psihološka testiranja, provere kvaliteta znanja radnika i slično kako bi se proverilo da li se radnik uklapa u profil traženog radnog mesta.

Pored već pomenutih ličnih kontakata, headhunteri sve više koriste elektronske oblike istraživanja zaposlenih.  Najbolji izbor zaposlenih se može pronaći na društvenoj mreži LinkedIn gde praktično svaki član te društvene mreže ima svoj CV i na osnovu toga headhunteri lako mogu da pronadju kadrove koji su im neophodni.

Uglavnom headhunterima ova mreža služi za inicijalno upoznavanje sa kandidatom nakon čega sledi i kontaktiranje kako bi se zakazao eventualni razgovor.

Proces posredovanja pri zapošljavanju zna da bude dug. Ukoliko ste stupili u kontakt sa headhunterom, dogovorite se oko uslova posredovanja i definišite potencijalna radna mesta i poslodavce, i prepustite njima da urade svoj posao. Nemojte da budete nestrpljivi. Kada se ukaže prava prilika oni će reagovati jer je obostrana korist u pitanju, vi ćete dobiti svoje željeno radno mesto a oni svoju proviziju, da  li od poslodavca ili procentualni deo vaše godišnje plate, to već zavisi od tipa ugovora koji sklapate sa njima.

Share