Stručni testovi za posao – II deo

Test engleskog jezika

Obratite pažnju na ovakve vrste testova. Ukoliko dobro baratate konverzacijskim veštinama, to ne mora značiti i da vam je gramatika jača strana. On deluje prilično banalno, i predstavlja osnovu poznavanja gramatike, dobijete rečenicu koju treba da dovršite ili da dopišete promenu glagola, ali u suštini nisu previše lagani. Pripremite se i pre testiranja prodjite malo promene po vremenima i slično kako biste što bolje savladali test.
Postoji gomila testova koje možete pronaći na internetu i izvežbati. Jedan takav je u nastavku.

http://www.anglian.co.rs/online-test/test

Test poznavanja informatike

Sve više kompanija želi na ovaj način da proveri osnove poznavanja novih tehnologija. Pitanja mogu biti sledeća: koji je osnovni font i veličina slova u word-u, kako da napravite tabelu u excel-u, kako da napravite potpis u outlook-u, kako da forwardujete mejl i slično. U nastavku ostavljam dva linka da se čisto možete upoznati sa vrstama pitanja:

http://www.policijabdbih.gov.ba/docs/Test%20Policija%202.pdf

http://forum.benchmark.rs/attachment.php?attachmentid=79655&d=1319746813

Test korespondencije (brzog kucanja)

Ili test brzog kucanja. Sa ovakvim testovima se možete susresti ukoliko ste se prijavili za neki posao gde se zahteva brzo kucanje teksta, npr poslovi u call centrima, posao asistenta u kancelariji i slično. Ukoliko do sada niste naučili “slepo”kucanje, krajnje je vreme. Naučite kako da pravilno postavite prste na tastaturu i koji prst ide na koju tipku. Ukoliko savladate brzo kucanje, kada počnete da radite ostavićete odličan utisak i delovaćete mnogo ozbiljnije. Ovo samo zahteva mnogo vežbanja, na internetu postoje mnoge igrice koje će vam pomoći da to što pre savladate ovu tehniku. Pokušajte sledeći link:

http://keybr.com/

Matematičko logički testovi

Ukoliko je poslodavac raspisao konkurs za neku poziciju za koju je potrebno poznavanje logike i matematike, sigurno ćete dobiti ove testove da se proceni da li ste analitični. Zahtevaju poznavanje osnova matematike, moćićete koristiti digitron i testovi su uglavnom tipa:

“Vasa plata je 20% od prodate robe. Ako prodate vise od 10.ooo eura robe, na vasu platu se dodaje +10% na sve preko tog iznosa. Ako prodate preko 15.ooo eura na predjeni iznos se obracunava +5%. Kolika je vasa plata ako ste prodali 16.5oo eura?” ili npr. “Čovek čita 50 reči u minuti. Dobio je na poklon knjigu do 300 strana. Na svakoj stranici ima 100 reči, koliko je potrebno vremena da pročita knjigu?”.
Testovi su naravno vremenski ograničeni. Bio sam na nekoliko ovakvih, i uglavnom kompanije imaju caku da teža pitanja stavljaju na početak testa, pa ukoliko ne preletite pogledom ceo test i krenete da rešavate pitanje po pitanje od početka, velika je verovatnoća da ćete izgubiti jako mnogo vremena na početku, bićete malo uplašeni zbog težine zadataka a vreme će vam isteći dok ni ne stignete do lakših zadataka. Na kraju se uglavnom računa samo broj tačno uradjenih zadataka, nebitno da li su oni iz kategorije lakših ili težih zadataka.

Dakle savet, kada dobijate neki test, odvojite malo vremena da preletite pogledom ceo test i ocenite težinu zadataka i proverite da li možda na kraju postoji još neko dodatno uputstvo. VIše saveta na ovu temu možete takodje pronaći u novoj knjizi Dragana Varagića “Kako do posla u 21. veku” i na sajtu www.doposla.com.

 

 

Share