Test na narkotike uslov za dobijanje posla

Usled velike konkurencije na tržištu radne snage primetno je da sve veći broj poslodavaca i agencija za posredovanje pri zapošljavanju uvodi sve više vrsta testova kako bi proverili koji kandidat se najbolje uklapa u profil potencijalnog radnog mesta.

prviTako postoje razne vrste testova, testovi inteligencije, testovi ličnosti, logičko matematički testovi, i mnogi drugi. Medjutim, da li ste upoznati sa tim da sve više poslodavaca pribegava narko testu svojih zaposlenih i potencijalnih zaposlenih!

Jedno istraživanje u renomiranoj američkoj kompaniji je pokazalo da je od 39 testiranih kandidata samo 25% kandidata prošlo test! I to nisu samo bile osobe za koje se može reći da su nezreli klinci, tu je bilo kandidata i u opsegu godina od 40-50, ozbiljnih poslovnih ljudi koji nisu prošli test, tj bili su pozitivni na odredjene narkotike.

Ukoliko mislite da je to praksa koja je zaživela samo u svetu, činjenica je i da domaće kompanije pribegavaju tom načinu provere zaposlenog.
Rudarski basen Kolubara je test na narkotike uveo još 2007 godine i testira i stare zaposlene i potencijalne. Ovde možete pročitati više o testiranju na narkotike zaposlenih Kolubare.

Upravo ovi podaci dokazuju da poslodavci jednostavno moraju na neki način da saznaju kakvog radnika zapošljavaju. Ukoliko ste nekada koristili neke narkotike verovatno ćete se naći u situaciji da strahujete od rezultata ukoliko vam poslodavac pomene mogućnost testiranja.

Naravno, vaše pravo je da odbijete test, ali sigurno je firma predvidela odredjene sankcije u tom slučaju. Ukoliko aplicirate za prvo zaposlenje u takvoj firmi, možda je pametno da u toj situaciji pristanete na testiranje, a ukoliko do toga i stvarno dodje možete kasnije reći da ste odustali od zaposlenja kod njih jer ste se u medjuvremenu odlučili za drugu kompaniju.

Zapamtite da takvo testiranje kompaniju mnogo košta i da sa pominjanjem testa pre svega žele da zaplaše ljude nego što će ga i stvarno sprovesti.

U svakom slučaju, korišćenje narkotika u privatnom životu je vaš izbor, ali morate biti svesni da upotrebom istih smanjujete svoje poslovne kapacitete i dovodite u pitanje svoju poslovnu budućnost tako da budite spremni da snosite posledice svoje odluke. O zdravstvenim I drugim posledicama nećemo ovom prilikom.

Share