Twitter kao način traženja posla

Verovatno većina vas zna šta je Twitter i čemu on služi. Ova društvena mreža predstavlja besplatnu mrežu i mikro – blog alat koji omogućava svojim korisnicima čitanje tudjih i postavljanje svojih mikro tekstualnih unosa. Trenutno u svetu svoj nalog na ovoj mreži ima oko 100 miliona korisnika.

Njegova popularnost vrtoglavo raste i sve veći broj korisnika ga koristi. Automatski sa rastom popularnosti raste i upotreba ove mreže u smislu upotrebe istog u svrhe traženja posla.

twitterPo nekim istraživanjima koje je u Americi obavila kompanija Jobvite (za rezultate ankete kliknite ovde), 34% osoba koje su tražile posao su koristili baš Twitter u te svrhe, što je izbacilo ovu mrežu na drugo mesto društvenih mreža korišćenih u svrhe traženja posla (naravno iza neprikosnovenog LinkedIn-a).

Možete ga koristiti na taj način što ćete pratiti (pristisnuti dugme follow) na mreži odredjene kompanije koje su vam interesantne kao potencijalni budući poslodavac. Na ovoj mreži takodje budite proaktivni, povežite se sa kompanijama i poslovnim ljudima i pratite njihove postove i komentare. Na tim poslovnim stranicama kompanije često objavljuju odredjene konkurse, dogadjanja i slično, pratite ih i budite u toku, skupljajte što više informacija ukoliko vas jednog dana pozovu na razgovor kod njih prijatno ćete ih iznenaditi informacijama kojima raspolažete.
Takodje ono što pored praćnja kompanija i agencija za posredovanje u zapošljavanju, na Twitteru možete i da u polje “search” ukucate reč posao ili job (#posao) i videćete da postoji dosta konkursa koje niste možda negde videli. Uglavnom su za sad to IT poslovi, ali će sve više i onih drugih poslodavca koristiti ovaj medij kao alat za traženje kadrova.

Naravno pošto ovu društvenu mrežu koristite i u privatne svrhe, obavezno obratite pažnju šta ostavljate kao komentare, kako se izražavate, kakve slike postavljate, sve ovo potencijalnog poslodavca može da odbije od vas. Možda čak da razmislite o tome da otvorite dva profila, jedan privatan a drugi u poslovne svrhe.

Takodje zapamtite još jednu stvar. Sve veći broj internet stručnjaka ističe da su korisnici Twittera mnogo značajniji i istaknutiji u drušvu od korisnika Fabebooka. Ima ih puno manje, ali spadaju u takozvanu grupu Early adoptersa, odnosno osoba koje imaju svoje mišljenje, imaju uticaj na odredjenu grupu ljudi i spremni su svoje ideje na podele sa svima. Više na ovu temu možete pročitati u nastavku na blogu Istoka Pavlovića.

Share