U kom delu dana ste najpoduktivniji?

Verovatno ste svi primetili da tokom radnog vremena imate oscilacije u radu. Pod tim mislimo da u određenim periodima radnog vremena mnogo više posla završite bez mnogo napora dok u pojedinim delovima ne uspevate da se skoncentrišete i uradite najprostije radnje.
Zbog čega dolazi do toga i da li se može utrditi najproduktivniji deo dana? Iako to se to ne može sa sigurnošću definisati, postoje razna istraživanja koja pokušavaju da definišu određene delove dana kao najproduktivnija.

istrazivanjeNaišli smo na zanimljivo istraživanje gde su se 181 osoba izjasnile koji deo dana im je najpoduktivniji. Na slici možete pogledati rezultate.

Na osnovu ovih rezultata 36% ispitanih je odgovorilo da su najvredniji u periodu između 9 i 11 časova. Na drugom mestu je period između 7 ujutro i 9 časova. Najneproduktivniji period je između 12 časova i 14.

Da li su ovi rezultati pokazuju realno stanje i da li je kod svih osoba isti? Kako da vi procenite koji period je vaš vrhunac? Jednostavno se testirajte. Svakodnevno zadajte sebi određene zadatke i u različitim periodima dana probajte da ih rešavate. Uvidećete kada vam je najlakše da ih rešite.

Ukoliko ste freelancer i imate poremećen bioritam, velika je verovatnoća da se periodi vašeg dobrog produktiviteta neće poklapati sa ostalim osobama.

Kada saznate koji period je lično vama najproduktivniji, neka vam pređe u naviku da planirate svoj dan prama vašem produktivnom tempu.

Tako ćete moći važnije obaveze i zadatke da uklopite u vaš ritam i olakšate sebi posao i sačuvate energiju za ostatak dana.

Share