Vodič za početnike u traženju posla putem interneta

Internet je svojim razvojem promenio proces traženja posla u poslednjoj deceniji; umesto šetanja ulicom i obilaženja poslodavaca kako biste im direktno uručili CV, mnogi od nas danas mogu aplicirati za neki posao iz udobnog doma slanjem mejla, upload-ovanjem propratnog pisma putem online forme ili popunjavanjem savremenih kontakt formi na sajtu.

onlineTržište poslova se transformisalo i sada se velika većina konkursa isključivo oglašava online tako da vam je potrebna odredjena računarska pismenost kako biste uspešno aplicirali na raspisani konkurs.
U nastavku možete pročitati uopšteni vodič savremenog načina traženja posla koji se sastoji od najčešćih načina pretrage posla putem interneta. Finalizujte svoj CV i pripremite se da saznate odakle da počnete:

Sajtovi agencija za posredovanje pri zapošljavanju

Agencije za posredovanje pri zapošljavanju postoje na tržištu dosta dugo i dobijaju sve više na značaju zbog razvoja online oglašavanja. Na tržištu postoji dosta agencija koje vam mogu pomoći pri traženju posla. Kliknite na link kako biste videli listu ovlašćenih agencija za posredovanje pri zapošljavanju.

Posetite sajtove kako biste se raspitali o načinu posredovanja. Postoje agencije kod kojih se registrujete samo i naplaćuju naknadu za posredovanje od poslodavca ukoliko vam srede posao, dok postoje i agencije koje samo naplate početno testiranje sposobnosti i ukoliko vam pronadju poslodavca naplaćuju odredjeni iznos od vas (npr. pola prve plate ili slično).

Od vas će se tražiti da kreirate svoje korisničko ime i lozinku i da nakon toga popunite on line formular sa svojim ličnim i profesionalnim informacijama, opišite svoja radna iskustva i slično. Na ovaj način kompanije za posredovanje će lakše moći da manipulišu sa vama u bazi podataka i da vas lakše kategorizuju prema potrebama potencijalnih poslodavaca.

I vi i agencija imate koristi od vaše zajedničke saradnje zato se trudite što detaljnije da popunite tražene informacije kako biste lakše bili filtrirani po odredjenim kriterijumima. Takodje se svakodnevno možete ponovo logovati na vaš profil, menjati odredjene podatke, prijavljivati se na razne konkurse i slično. Na taj način ćete dati do znanja agenciji da ste proaktivni i da želite da učestvujete u procesu traženja posla zajedno sa njima.

Posećivanje sajtova kompanija

Ukoliko tražite posao u lokalu, odlična ideja je da posetite sajtove kompanija za koje ste zainteresovani. Proverite da li možda imaju aktivne konkurse koji su vam zanimljivi. Ukoliko pak nemaju, proverite da li postoji kontakt forma koju možete popuniti sa svojim informacijama ili postoji možda email adresa službe za ljudske resurse na koji možete poslati svoj CV ili propratno pismo.

Ukoliko ne možete da se setite svih kompanija koji su vaš poželjni poslodavac, pogledajte profile poslodavaca na sajtu poslovi.infostud sa web adresama i kontakt podacima putem kojih možete aplicirati.

Direkto kontaktirajući kompaniju za koju ste zainteresovani ostavljate daleko bolji utisak i ozbiljnost koja vam može pomoći da zakažete razgovor za posao nego što se raspiše odredjeni konkrus i preduhritite ostale kandidate.

Društvene mreže

Već u nekoliko ranijih postova sam pisao o važnosti društvene mreže LinkedIn kao vida poslovnog umrežavanja. Napravite što pre profil i počinte da se povezujete sa profesionalcima iz svoje poslovne oblasti. Na ovoj mreži možete takodje pratiti kompanije koje su vam interesantve kao potencijalni poslodavac. Neke od kompanija odredjene konkurse postavljaju samo na LinkedIn-u jer su prepoznali korisnost jednostavnog uvida u biografije velikog broja profesionalaca. Popunite što detaljnije vaš profil i omogućite HR profesionalcima da vas lakše nadju kada traže potencijalne radnike pretraživajući odredjene ključne reči.

Pored neprevazidjenog LinkedIn-a, u poslednje vreme se i Twitter ističe kao način traženja posla i potencijalnih novozaposlenih. Pratite ljude iz poslovne oblasti koja vam je interesantna, pratite vesti i dešavanja iz branše, konrusi se postavaljaju sve češće. Više pročitajte u postu na linku Upotreba twittera u svrhe traženja posla.

Budućnost online traženja posla

Jasno je iz svega navedenog da će uskoro online traženje posla postati jedini način apliciranja za odredjene pozicije. Idite u korak sa vremenom jer što pre se prilagodite savremenim trendovima traženja posla pre ćete osetiti uticaj koji ima na vašu karijeru.

Share