Zašto bi svi zaposleni trebalo da koriste LinkedIn?

Činjenica da svi vaši radnici koriste društvenu mrežu LinkedIn može da postane vaše raketno gorivo.
Ipak, mnogi poslodavci blokiraju pristup zaposlenima ovoj mreži sa posla bojeći se da će tražiti nove prilike, da će im pristupati drugi menadžeri ljudskih resursa ili će gubiti dragoceno radno vreme socijalizirajući se na mreži.

linkeAnalize u SAD su pokazale da 10% zaposlenih u toj državi ne sme da pristupa Linkedin-u za vreme radnog vremena jer su blokirani. Ove kompanije propuštaju velike mogućnosti da unaprede posao, povećaju lojalnost ili se medjusobno povežu.

U nastavku ćemo vam objasniti koji su benefiti i na koji način svakodnevno možete podstaći svoje zaposlene da koriste ovu mrežu svakodnevno u obostranom interesu.

Povećava se vidljivost vašeg brenda

Linkedinov „Best practice blog“ otkriva da su „zaposleni u 70% slučajeva više skloni da se povežu sa komapnijom like-ovanje ili share-ovanjem kompanijskih objava“ i na taj način dele taj sadržaj sa svojim prijateljima i širom masom. Na taj način se zaposleni ponašaju kao ambasadori brenda.

Što više pregleda ima kompanijska objava veća je verovatnoća da će imati više followera. Ovo se odnosi i na komentarisanje zaposlenih tih kompanijskih objava i na taj način se pobojšava vidljivost na mreži.

Što više followera kompanija ima bolji će biti rang stranice na Linkedin rezultatitma i širiće se delokrug prepoznavanja kompanije i potencijalna interakcija.

Takodje kada zaposleni na profilu biraju svog poslodavca, izabraće i logo kompanije sa linkom sa kompanijskom sajtu i na taj način svi vide gde zaposleni rade i lako mogu da se povežu sa kompanijom ako imaju interesa.

Ukoliko vaši zaposleni nemaju profil na ovoj mreži ili ukoliko ih vi ne podstičete na to, gubite mogućnost da šeruju vaše promocije, obaveštenja i slično sa svojim prijateljima i gubite ciljanu publiku.

Konstantni ambasadori vašeg brenda

Kada neko pogleda profil vašeg zaposlenog, on ne gleda samo personalni brend nego on predstavlja i kompaniju. Ukoliko pomognete zaposlenima da naprave snažniji profil vi šaljete poruku da je to stav kompanije i svi vide vaše objave.

Ovo je veoma važno za klijente, potencijale kupce ili poslovne partnere zato što oni stavljaju paralelu izmedju tog zaposlenog i vaše komapnije.

Ukoliko se vaša kompanija bavi uslugama, onda je ovo još više značajno. Mislite o vašem zaposlenom kao o stranici sa proizvodom. Kako se oni prikazuju svojim prijateljima na pretragama tako se prikizuje i vaša firma.

Bojite se da će zaposleni nešto loše napisati ili nešto što nije u skladu sa kompanijskim standardima? Nemojte da brinete dok god održavate pozitivnu atmosferu i nagradjuete zaposlene za odličan posao koji rade za vas.

Glavna prednost socijalnih mreža jeste da je napravio posao više humanijim. Što više zaposleni koriste društevene mreže da se povežu sa vašom kompanijom, više povezani postaju sa kompanijskim identitetom. I na taj način se omogućava emotivna povezanost potencijalnih klijenata sa kompanijom.

Ne oklevajte, uključite sve zaposlene da se povežete na mrežama, ne samo prodajno osoblje.

Povećanje morala

Ukoliko sprečavate zaposlene da koriste društvene mreže na poslu ili ih u tome obeshrabrujete, šaljete poruku da im ne verujete. A poverenje je ključno u gradjenju snažnih odnosa. Na taj način mogu da vas napuste i potraže nekoga ko će imati poverenja u njih.

Takodje će se povezivanjem sa kompanijom povezati i sa drugim zaposlenima i stvarate jednu vrstu zajednice. LinkedIn takodje služi kao odličan informativan alat pomažući različitim odeljenjima da prate trendove i da ostanu na vrhu.

Dajte svojim zaposlenima „endoresment“ i javno putem mreže pohvalite za odredjene veštine. Na ovaj način će i njihovi prijatelji znati da cenite njihov rad i rado će to deliti sa drugim ljudima.

Iskoristite sve prednosti koje ova mreža pruža, neka vaš menadžment krene sa aktivnom upotrebom Linkedina i neka podsakne i druge zaposlene da ga koristite.

I nemojte da se opterećujete da vaše ponašanje na mreži mora da bude uštogljeno profesionalno, učinite korišćenje zabavnim i videćete kako ćete napraviti bolju atmosferu u kompaniji.

 

Share