Zašto Google nije pravo rešenje za vaše karijerne probleme?

Google je fenomenalna stvar. Kada god imate neko pitanje na koje nemate odgovor, Google vam može uskočiti u pomoć. U nekoliko sekundi imate nekoliko stotina odgovora pred vama. Moćno zar ne?

Ali kako znati koji odgovor je pravi odgovor?
Uzmimo na primer CV kao primer. Konačno ste shvatili da je vaša biografija zastarela i spremni ste da promenite svoj grozni posao i odlučili ste se za ulepšavanje vašeg CV-a. Dakle, pokrećete web pretraživač, otvarate Google i ukucavate „Kako da formatiram svoj CV?“. I nekoliko sekundi nakon toga, bombardovani ste savetima kako da rešite ovaj problem.

Medjutim, nakon klika na nekoliko rezultata pretrage primetićete nešto. Prvi blog post koji ste pročitali nije ponudio isto rešenje kao drugi na koji ste kliknuli. I možda neka od ovih rešenje su zastarela i datiraju od pre 6 godina. I neki odgovori su sa sajtova u koje nemate poverenja.

I nakon ovoga pred vama je nekoliko odgovora i zbunjeniji ste nego ikada. Koji odgovor je onaj pravi?

Google iako veoma moćan, nije pravo rešenje za vaše karijerne probleme,  a evo i zašto…

1. Različitost saveta

Kada googlujete nešto, stotine saveta se pojavi. Medjutim, shvatili ste da nekoliko različitih sajtova nudi POTPUNO DRUGAČIJE odgovore. I nakon toga ste u totalnoj konfuziji, koji savet je onaj pravi?

Baš iz tog razloga oslanjanje na Google kao odgovor na vaše karijerno pitanje nije rešenje. Ukoliko poslušate pogrešan savet to može ugroziti vašu karijeru. Da li ste spremni da rizikujete.

2. Loš savet

googleTo nas navodi na sledeću stavku: Google može i da vam da loš savet. To što se rezultat pretrage našao na vrhu stranice u top 5 odgovora, to ne znači da je savet ispravan.

 

To u suštini samo znači da je stranica dobro optimizovana i da se dobro rangira u pretragama ili nema drugih verodostojnijih sajtova sa tom tematikom.

Dakle poverenje u ovakve rezultate može biti rizično, pogotovo ukoliko se spremate na veliku karijernu promenu.

3. Zastareo savet

Mnogo puta ste se sreli sa rezultatima pretraga koji više nisu aktuelni. Čak iako je stranica objavljena ove godine to ne znači da je informacija u skladu sa trenutnim dešavanjima.

4 . Generalizovan savet

Ukoliko imate problem, želite da dobijete savet koji je vezan za vašu specifičnu situaciju. Nažalost, Goole nije osoba i ne može da vam pomogne sa svim konkretnim detaljima.  Čak iako veoma dobro specifirate svoj upit, jednostavno ni to nije dovoljno nekada.

5 . Proverenost izvora

Kako možete da znate da li je ta osoba od koje ste dobili savet STVARNO ekspert iz oblasti ljudskih resursa? Ovo je vaša karijera i ne možete sebi da priuštite informacije iz neproverenih resursta. Da li biste se obratili za medicinski savet nekome ko nije doktor?

6. Oglasi na sve strane

Reklame, zar nisu najgore Napadne su, nepoželjne su i iritiraju. Kada posetite neki sajt koji je POTPUNO PREKRIVEN oglasima, koja je vaša prirodna reakcija? Pomislićete da je sajt spamerski, da nije pouzdan izvor i razmislićite da potražite savet na drugom mestu.

7. Gubljenje vremena

Baš iz razloga što ste dobili milion informacija, morate da ponovo sednete i razmislite šta je stvarno dobar savet? Klikćete na različite sajtova i u potpunoj ste zabludi šta je ispravno. Da li stvarno posedujete toliko vremena da ga gubite na traženje pravog odgovora?

8. Dodatna pitanja

Dakle stekli ste neku sliku kako bi vaše rešenje trebalo da izgleda, ali pretrpani informacijama dolazite u situaciju da želite da postavite još dodatnih pitanja. Razmišljate dublje nego na početku i zakomplikovali ste stvari verujući različitim izvorima i ostali zbunjeniji nego na početku pretrage.

Ovo su ukatko bile neke smernice zbog čega ne treba verovati Google pretragama kada su u pitanju saveti vezano za unapredjenje karijera i profesionalni razvoj. Nadjite pouzdane institucije, sajtove sa kredibilitetom ili se obratite profesionalcima i HR agencijama koji vam mogu pomoći u karijernom vodjenju umesto da svoje živce i vreme gubite sa neproverenim pretragama.

 

Share