Zašto lepe žene ne bi trebalo da stavljaju svoju sliku na CV?

Pre izvesnog vremena smo pisali na temu kako vaš izgled utiče na karijeru gde smo skrenuli pažnju svima vama da je veoma bitno da vodite računa o svom izgledu kako biste ostavili što profesionalniji utisak i obezbedili bolju perspektivu.

Medjutim, da li ste znali da vaš dobar izgled i lepota mogu da budu i vaša mana?
Pre izvesnog vremena pojavilo se veoma zanimljivo istraživanje koje su sproveli Bradley Ruffle i Ze’ev Shtudiner.

Naime, oni su radili istraživanje na temu koliko slika lepe osobe u CV-u utiče na to da li ćete biti pozvani na razgovor za posao.

Oni su poslali preko pet hiljada aplikacija za posao za više od 2500 otvorenih pozicija. Na svaku poziciju su slali jedan cv bez slike I jedan cv sa slikom atraktivne devojke ili muškarca.

Rezultati su bili iznenadjujući.

Što se tiče muškaraca, više poziva su dobile one aplikacije na kojima je bila slika lepog profila nego one aplikacije bez slike ili slike prosečnih muškaraca. Skoro duplo više poziva.

Pak što se tiče žena situacija je mnogo drugačija. Aplikacije žena bez slike su mnogo bolje prošle nego aplikacije sa slikama lepih žena.

Razlog za to je jednostavan. Ljubomora.

imagesNemojte da zaboravite da na HR pozicijama rade uglavnom žene i da jednostavno kada vide na cv-u lepu ženu u startu imaju odbojnost prema toj osobi.

Iako po radnom iskustvu i karakteristikama neophodnim za tu poziciju za koju je raspisan konkurs,

HR menadžerke će se zbog osećaja ugroženosti ipak odlučiti da ne pruže šansu toj atraktivnoj ženi  već nekoj drugoj.

Na osnovu ovog istraživanja možemo zaključiti da su atraktivne i lepe žene kažnjene zbog svog izgleda i da nemaju prednost u odnosu na druge žene dok su atraktivni muškarci i dalje poželji kandidati za posao.

Share