Zašto postojimo

Jako je mali broj onih stanovnika ove zemlje koji nisu upoznati kakva je trenutna situacija. Srbija je već duži niz godina u recesiji, inflacija konstantno galopira, politička situacija je daleko od stabilne a nezaposlnost na rekordno visokom nivou.

Mišljenja smo da život u ovoj zemlji ne bi trebao da se razlikuje od života u ostalim Evropskim zemljama. Zemlja smo sa bogatom istorijom, odličnom geografskom lokacijom, posedujemo bogate prirodne resurse, multikulturarna nacija smo sa različitom nacionalnom strukturom koja daje raznovrsnost i oplemenjuje našu naciju, posedujemo radnu snagu koja je u Evropskim okvirima prilično jeftina a spremna za učenje, marljiv rad, usavršavanje…

Zašto i pored tih prednosti koje imamo i dalje činimo jednog od lidera u Evropi po stopi nezaposlenosti? Šta nas koči u tome da prevazidjemo tranzicioni period i postanemo regionalni lider, da obezbedimo stabilna radna mesta, prihode koji ne zadovoljavaju samo egzistencijalne potrebe nego i nešto više?

Trenutno u Srbiji po poslednjim informacija dostupnim za 2013 godinu ima 25,5% nezaposlenih. Ovo je apsolutni rekord u poslednjih 14 godina. Mislim da nema potrebe za dodatnom statistikom.

Takodje su psiholozi u Srbiji dokazali da je strah od gubitka posla trenutno drugi najveći u zemlji! Neverovatno zvuči da se samo strah od gubitka deteta rangira bolje od naše teme.

Definitivno su se vremena promenila. Sigurno zaposlenje ne postoji. Velike kompanije (ali i one koje to nisu) su u skladu sa novim kretanjima na tržištu postale bezobzirne. Profit definiše sve, ukoliko kompanija dobro posluje, biće sve ok, medjutim kada dodje do problema ne bira se način kako da se smanji broj zaposlenih i samim tim i troškovi. Ne produžavanje ugovora koji je bio potpisan na odredjeno vreme, reorganizacija i sistematizacija i ukidanje odredjenih radnih pozicija, maltretiranje radnika I mobing kako bi samostalno napustili kompaniju, sve su to načini na koji radnici ostaju na ulici, kao pojednici su nemoćni u toj borbi, sindikati totalno marginalizovani, u suštini ostajete prepušteni sami sebi.

Kao pojedinac kada ostanete bez posla imate dve opcije. Jedna opcija je spustiti glavu, demolarisati se i čekati neko bolje sutra. Drugi način je naravno uprkos svemu tome, uspravno podignute glave krenuti dalje i boriti se još jače kako biste pronašli novo radno okruženje i obezbedili sebi (i svojoj porodici) životnu egzistenciju.

Portal www.UnaprediKarijeru.com je nastao 2013 godine sa verovanjem da je “svaki posao privremen” sa svrhom pomaganja ljudima da reše svoje karijerne i probleme povezane sa traženjem posla.

Platforma teži da bude pouzdan izvor razumnog saveta. Za razliku od drugih sajtova, proveravamo i kontrolišemo autore kako bismo osigurali da je sadržaj realan, relevantan i primenjiv u praksi.

Naš cilj je da osiguramo da naši posetioci tokom posete steknu nova znanja i da nakon toga budu bolje pripremljeni da se izbore sa svojim nadolazećim profesionalnim izazovima.

 

Share