Želite posao? Nosite naočare na razgovoru za posao

Na ovom portalu smo već ranije pisali o tome kako vaš izgled i način oblačenja utiče na karijeru. U ovom tekstu ćemo više govoriti o tome kako možete ostaviti još bolji utisak na samom razgovoru za posao.

Naime, kada idete na intervju, već znate da se morate obući u svoju najbolju odeću. Medjutim, postoji i odredjeni dodatni detalj koji bi mogao da poveća vaše šanse za zaposlenje.

U SAD je sprovedeno istraživanje u kome se navodi da su poslodavci u većoj meri zapošljavali osobe koje su nosile naočare na razgovoru za posao. Prema studiji College of Oprometrists, oko 33% odraslih osoba misli da su osobe koje nose naočare više profesionalne, dok 43% njih smatra da izgledaju pametnije.

naocSada, možda pomislite da pojedine studije nisu dovoljan dokaz da svi razmišljaju na taj način i da mogu da dokažu da je nošenje naočara preduslov da dobijete posao. Medjutim sve više ovakvih istraživanja ukazuje na to da drugi imaju percepciju o tim osobama kao inteligentnijima, više stručnim i poslovnijim u odnosu na one koji ne nose naočare. Pa čak i deca u ranim uzrastima izgledaju pametnije i više iskrenije kada nose naočare.

Takodje većina ljudi kada se spomenu naočare pomisle na bibliotekare, učitelje, naučnike, tako da to samo još više ide u prilog toj konstataciji.

Zašto osobe koje nose naočare izgledaju pametnije?

Da li je to možda posledica filmova u koji su se štreberi uvek predstavljali kao osobe koje nose naočare? Verovatno je to deo istine o ovom fenomenu. To nam je svima ostalo u podsvesti i kada nam se takva osoba pojavi na razgovoru, odmah ćemo imati više poverenja u tu osobu da joj poverimo neki ozbiljan posao nego nekome ko ne nosi naočare.

Jednostavno osoba koja nosi naočare uliva više poverenja i izgleda kao da je spremna da se odmah baci na posao.

Da li da nosite naočare na razgovoru na posao?

Posle toliko informacija koje podržavaju tezu da nošenje naočara utiče na to da izgledate pametnije i povećava vašu percepciju o profesionalnosti, stavljanje naočara za vaš intervju sada izgleda kao dobra ideja.

Nakon gore navedenog istraživanja, na pitanje da li biste sada razmotrili da stavite naočare za intervju iako vam je vid savršen, 40% njih je odgovorili da bi stavili jer će to povećati njihove šanse za zaposlenje.

Jedna stvar je sigurana, ne može da škodi da probate.

Share