Kako odgovoriti na najčešće postavljena pitanja na razgovoru za posao?

Postoji određena grupa pitanja koju poslodavci često postavljaju na razgovoru za posao i veoma je važno da pripremite odgovor na njih. Ne morate da naučite napamet odgovor, ali treba da razmislite šta ćete odgovoriti kako biste ostavili što bolji utisak.

U nastavku ćemo proći kroz deset najčešćih pitanja na razgovoru za posao i dati vam savete koji su najbolji odgovori na njih.
Recite nam nešto o sebi?

Pitanje sa kojim se otvara intervju. Svi znamo da će biti postavljeno ali ne pripremamo se dovoljno dobro za njega. Treba u nekoliko rečenica da što bolje opišemo sebe i svoj rad. Ukoliko ne posedujete značajno radno iskustvo na ovo pitanje možete odgovoriti tako što ćete reći koju školu ste završili, kakvo radno iskustvo odnosno praksu imate, čemu težite i slično.

IntervjuUkoliko pak imate iskustva, možete napraviti fenomenalan uvod : “Ja sam finansijski konsultant jak u razvijanju trening programa i tehnika za uštedu sredstava koja su rezultirali u uštedi od milion dinara za kompanji za koju sam radio u poslednjih 8 godina”.

Kratko, jasno, sažeto. Imate sad njihovu pažnju i na vama je da to iskoristite do kraja intervjua.

Šta su vaše najveće prednosti?

Pre nego što odgovorite razmislite koji se atributi traže za tu poziciju za koju ste aplicirali. Ukoliko ste se prijavili za posao komercijaliste na terenu, očekuje se od vas da bude direktni, proaktivni, da budete prodavac, da ste komunikativni i slično.

Možete konstruisati odgovor na sledeći način: “Kada radim na nekom zadatku za koji imam rok, nije mi cilj samo da dostignem rok nego da idem i ispred planiranog roka, da dam svoj maksimum da to bude što pre završeno. Premašio sam svoje prodajne ciljeve svakog kvartala i zaradio bonus svake godine od kada sam počeo da radim kod trenutnog poslodavca. Moje veštine upravljanja vremenom su veoma dobre i veoma sam organizovan, efikasan, pružam veoma dobru uslugu korisnicima i posedujem sposobnost prevazilaženja teških situacija”.

Ovim odogovorom na pitanje ste istaknuli svoje najveće prednosti i možete se pripremiti na sledeće pitanje koje će glasiti:

Koje su vaše najveće mane?

Ni u kom slučaju nemojte reći da ih nemate. Takodje nemojte reći da je vaša mana da ste perfekcionista, da ste previše vredni i slično.

Izbegavajte i da kažete da su vam mane neke stvari koje su najbitnije za raspisanu poziciju. Na već pomenutom primeru komercijalste nikako ne biste smeli reći da vam je mana da ne znate da prodajete.

Možete reći na primer da ne volite previše da sedite u kancelariji i da vas zamara administrativni deo posla i slično tome. To se neće tražiti od vas za posao komercijaliste tako da to može biti dobar odgovor. Takodje možete dati sledeće odgovore: “Nekada sam čekao poslednji momenat da zakažem sastanak za sledeću nedelju ali sam shvatio da zakazivanje unapred olakšava posao i trudim se u poslednjem periodu da to ispravim kod sebe”.

Kako se borite sa stresom na poslu?

Veoma važno pitanje. Primeri dobrih odgovora su sledeći: “Stres je veoma važan za mene. Sa stresom izvlažim maksimum iz sebe, i pravim dobar balans izmedju dobrog i lošeg stresa. Dobar stres mi je potreban da ostanem motivisan i produktivan”. Ili na primer odgovor”reagujem na situaciju a ne na stes”.

Opišite odredjenu situaciju / problem koji ste imali na poslu i kako ste to prevazišli?

Iza ovog pitanja se krije težnja da poslodavac proceni kako reagujete na odredjene situacije. Dajte konkretan primer iz prethodno rada. Primer vašeg odgovora može biti:” Bilo je veoma teško kada je kolega komercijalista koji radi na terenu blizu mog dao otkaz bez najave i kada je neko trebao pokriti njegov teren. Na tom terenu je bilo  nekoliko veoma velikih kupaca koje sam preuzeo dok se nije našla zamena jer sam znao da na tom terenu uglavnom žive ljudi kojima srpski jezik nije maternji pa sam se zbog svog dobrog poznavanja engleskog jezika ponudio da završim prodaju i to na uspešan način, radeći prekovremeno pokrivajući i moj teren”.

Šta je za vas uspeh?

Ovde opet trebate proceniti kod kog poslodavca ste aplicirali. Ukoliko je to velika multinacionalna kompanija, uspeh se uglavnom vrednuje kroz odlične prodajne rezultate i zaradu, dok nevladine organizacije drugačije vrednuju uspeh kroz socijalni uticaj. Primer odogova može biti sledeći:

razgovor za posao“Vrednujem uspeh na različite načine. Na poslu, to je ostvarivanje ciljeva koje su mi postavili supervizori. Vaša kompanija je prepoznata po ne samo nagradjivanju za dobar rad nego i po mogućnosti napretka. Nakon posla, za mene je uspeh uživanje sa porodicom i sportske aktivnosti”.

Ili na primer odgovor može biti: “Za mene je uspeh kada svaki dan na poslu daješ svoj maksimum pod bilo kakvim okolnostima i dajem maksimalan doprinos razvoju firme”.

Zašto želite da napustite svoj trenutni posao?

Najvažnija stvar kod ovog pitanja jeste da ne ogovarate svoju firmu ili svog šefa. Ostavićete loš utisak i nikada se ne zna ko koga poznaje i da se za to može čuti da ste loše pričali o svojoj kompaniji.

Možete odgovoriti na sledeći način: “Smatram da sam dostigao maksimum na svom trenutnom poslu i da stagniram i da ne učim nove stvari. Ne želim da moje trenutno nezadovoljstvo utiče na moje kolege  i zbgo toga razmišljam o promeni komapnije”. Ili na primer: “Trenutno je firma u procesu stabillzacije i ne postoji mogućnost za napredovanjem”, ili možete reći da imate želju da se preselite u drugi grad ili da uopšte želiete odredjenju promenu u karijeri i životu.

Zašto želite ovaj posao?

“Ovo nije samo odličan posao, nego je i sama kompanija mesto gde moje kvalifikacije mogu da naprave razliku. Kao profesionalac u prodaji sa dugogodišnjim iskustvom i pozavanjem velikog broja kupaca, mogu povećati prodaju vaših proizvoda i omogućiti kompaniji veću zaradu. Pozicija je izazovna i samim tim će me motivisati da dajem svoj maksimum. Skala bonusa koju imate je takodje nešto što je značajno i znam da ću zaraditi onoliko dobro koliko dobro budem i radio”.

Zašto da izaberemo baš vas?

Odgovor treba da bude jasan i koncizan. Dajte konkretan primer, kao što je sledeći odgovor: “Na tom terenu imam dugogodišnju saradnju sa tim i tim kupcem koji na odredjeni artikal mesečno troši toliko i toliko para. Ukoliko zaposlite mene, ubacicu vaš proizvod u njegovu radnju i mesečno ću mu isporučitvati tu i tu količinu”.

Takodje možete reći,” veoma dobro se služim madjarskim jezikom koji je veoma bitan za rad na tom terenu i slično”.

Šta su vaši ciljevi u budućnosti?

Razmišljajte o tome da oni vas žele da zaposle za odredjeni duži period. Nemojte da kažete da želite da naučite posao kako biste posle prešli u neko drugo odeljenje. Možete da kažete da želite što duže da ostanete u tom sektroru, da učite posao, da doprinosite razvoju tog sektora i jednog dana kada se ukaže prilika da napravite korak napred i da napredujete na poziciju više.

Uvek razmišljajte o tome šta poslodavac želi da čuje. Na taj način možete se veoma dobro pripremiti za intervju jer ćete ostaviti utisak osobe koja zna šta se očekuje od nje na toj odredjenoj poziciji. Više o ovoj temi možete pronaći i u knjizi Dragana Varagića “Kako do posla u 21. veku” na sajtu www.doposla.com. 

 

Share